COP26 pareiškimo projekte raginama palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro subsidijų

Artėjant į pabaigą prieš dvi savaites prasidėjusioms įtemptoms deryboms dėl kovos su klimato kaita, šeštadienį buvo paskelbtas COP26 forumo galutinio pareiškimo projektas, kuriame šalys raginamos paspartinti „pastangas palaipsniui atsisakyti anglių energetikos be taršos mažinimo ir neefektyvių iškastinio kuro subsidijų“.

Projekte teigiama, kad šalys pripažins „paramos poreikį teisingam perėjimui“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Projekte teigiama, kad šalys pripažins „paramos poreikį teisingam perėjimui“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 12:26 PM, atnaujinta Nov 13, 2021, 12:30 PM

Projekte teigiama, kad šalys pripažins „paramos poreikį teisingam perėjimui“ – tai nuoroda į iškastinio kuro pramonėje dirbančių asmenų raginimus teikti finansinę paramą, kai jie panaikins darbo vietas ir verslus.

Vis dėlto tekste nėra jokių nuorodų į konkretų „nuostolių ir žalos“ – bendros visuotinio atšilimo pasekmių kainos – finansavimą, nors tai buvo pagrindinis neturtingesnių šalių reikalavimas.

Šeštadienį paskelbtame dokumente iškastinis kuras minimas ne taip vienareikšmiškai kaip ankstesniame projekte, kuriuo buvo raginama „sparčiau atsisakyti anglių ir subsidijų iškastiniam kurui“.

Be to, šalys raginamos greičiau įgyvendinti savo planus dėl išmetamųjų teršalų mažinimo, taip pat pateikti naujus planus iki 2022-ųjų pabaigos – trejais metais anksčiau nei numatyta Paryžiaus susitarime.

Britų pareigūnai, pirmininkaujantys Glazge, Škotijoje, vykstančioms deryboms, sulaužė ankstesnių derybų tradiciją, vėlų penktadienį nurodydami beveik 200 šalių derybininkams eiti pailsėti, o ne dirbti ištisą naktį.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį pareiškė manantis, kad dviejų savaičių derybose, kurios turėjo baigtis penktadienio vakarą, „laukiama ambicingų rezultatų“.

Mokslininkai teigia, kad pasaulis nespėja pasiekti ambicingo 2015 metų Paryžiaus susitarimo tikslo – neleisti pasaulio klimatui atšilti daugiau kaip 1,5–2 Celsijaus laipsniais, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.