Būti Rusijos oro pajėgų lakūnu – pavojinga: už klaidą pilotui gali tekti sumokėti virš milijardo rublių

Būti Rusijos oro pajėgų lakūnu pavojinga ne tik dėl to, kad šios šalies kariniai orlaiviai kartais genda. Pasirodo, pilotams klaidos kainuoja itin brangiai.

Už numuštą SU-30M2 lėktuvą V.Saveljevui gali tekti mokėti milžinišką sumą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Už numuštą SU-30M2 lėktuvą V.Saveljevui gali tekti mokėti milžinišką sumą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Maskva

2021-11-14 20:07

Dar visai neseniai naikintuvo pilotas 34 metų Vasilijus Saveljevas buvo laikomas vienu geriausių visame pulke, įsikūrusiame Chotilovo bazėje Tverės srityje.

Tačiau prieš metus, dalyvaudamas mokymuose su orlaiviu SU-35C, imituojamos atakos metu jis numušė dvivietį SU-30M2 paleidęs seriją ir peršovęs kairįjį „priešininko“ sparną.

Šio lėktuvo pilotams teko katapultuotis.

Mokomasis mūšis vyko virš miško, tad niekas iš aplinkinių nenukentėjo, kaip ir numušto lėktuvo lakūnai.

Bet tirti incidentą ėmėsi karo teisininkai.

Iš pradžių buvo svarstoma, kas gi kaltas – ar pilotas, ar antžeminės tarnybos.

Viena vertus, V.Saveljevas neturėjo šaudyti tikrais šoviniais – jam derėjo imituoti ataką fotokulkosvaidžiu, kuris viską fiksuoja vaizdo registratoriuje.

Bet, kaip paskelbė laikraštis „Kommersant“, net ir imituodamas ataką lakūnas turėjo spausti tą patį mygtuką, o tai darydamas jis negalėjo žinoti, ar bus tik nufilmuota, ar iš tikro iššauta.

Mat kai naikintuvai naudojami tarnybos režimu, jie turi bombas ir raketas, o kartu su jų paleidimo klavišu įsijungia ir filmavimo funkcija.

Mokymų metu bombos ar raketos nenaudojamos, o šoviniai paliekami tušti.

Visa tai dar ir fiksuoja antžeminės tarnybos.

Bet šį kartą kažkodėl patranka buvo palikta kovinės padėties, o SU-30M2 ekipažui labai pasisekė, kad pataikyta į sparną, o ne į kabiną.

Nepaisant to, kaltininku pripažintas majoras V.Saveljevas – nuspręsta, jog prieš šaudamas į „priešininką“ pirmą salvę jis turėjo paleisti į orą, kad įsitikintų, jog toks veiksmas nepadarys žalos. Karo teisininkams jokio įspūdžio nepadarė piloto aiškinimai, neva jis norėjo mokymus priartinti prie realių mūšio sąlygų, kai niekam apie įspėjamuosius šūvius net neateina į galvą.

Istorija pasisuko dar įdomiau, kai įsikišo Vyriausioji karinė prokuratūra. Ji nusprendė, kad majoras pažeidė ne tiktai skrydžių, bet ir ginklo naudojimo taisykles, taip sunaikindamas karo techniką.

Jei Tverės įgulos teismas palaikys tokius prokurorų kaltinimus, V.Saveljevui teks susimokėti į Gynybos ministerijos kasą už SU-30M2. Toks orlaivis kainuoja 1,143 mlrd. rublių, arba 13,5 mln. eurų.

Dabartinis majoro atlyginimas siekia 100 tūkst. rublių (apie 1200 eurų), tad mokėti jam tektų daugiau nei tūkstantį metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.