COVID-19 alinamoje Bulgarijoje trečią kartą per metus renkamas parlamentas

Su nauju koronaviruso pliūpsniu kovojančioje Bulgarijoje sekmadienį renkamas naujas parlamentas ir naujas prezidentas.

Rinkimai Bulgarijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rinkimai Bulgarijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 9:30 AM

Bulgarija šiemet jau dukart balsavo parlamento rinkimuose – balandžio ir liepos mėnesiais, bet abiem atvejais parlamentas liko susiskaldęs ir nė viena partija negalėjo suformuoti naujos vyriausybės. 

Tikimasi, kad trečiasis bandymas išrinkti 240 įstatymų leidėjų bus sėkmingas ir šalyje pagaliau bus suformuota vyriausybė, sugebėsianti rasti būdą įveikti skurdžiausią Europos Sąjungos (ES) šalį alinančias sveikatos ir ekonomikos krizes.

Teisę balsuoti turi apie 6,7 mln. šalies gyventojų. 

Apžvalgininkai prognozuoja, kad rinkėjų aktyvumas bus menkas, nes žmonės yra susirūpinę dėl koronaviruso plitimo, kurį papildomai skatina vangus skiepijimasis nuo COVID-19 – šalyje visiškai paskiepyti mažiau nei trečdalis suaugusiųjų ir šis rodiklis yra mažiausias Europos Sąjungoje.

Mažas rinkėjų aktyvumas būtų palankus buvusiai valdančiajai konservatorių partijai GERB, kuri, nors jos palaikymas dar sumažėjo, vis dar turi nemažai ištikimų rinkėjų ir turi daugiausiai šansų surinkti daugiausiai balsų.

Politikos apžvalgininkai taip pat prognozuoja, kad antroji vieta atiteks naujai partijai „Tęsiame pokyčius“ (PP), kurią įkūrė ankstesnės laikinosios vyriausybės ekonomikos ir finansų ministrai ir kuri gali sudaryti naujosios vyriausybės branduolį.

Ši partija, kurią vos prieš kelias savaites įkūrė Harvardo universitete studijavę 41 metų Kirilas Petkovas ir 44 metų Asenas Vasilevas, greitai pelnė platų palaikymą, kurį jai užtikrino ryžtingi veiksmai prieš korupciją ir pažadai užtikrinti skaidrumą, netoleruoti korupcijos bei vykdyti reformas pagrindiniuose sektoriuose.

Visuomenės nuomonės apklausų rezultatai rodo, jog 4 proc. rinkimų slenkstį per visuotinius rinkimus gali įveikti iki 7 partijų.

Sekmadienį Bulgarijoje renkamas ir naujasis prezidentas ir dėl šio posto, kuris yra daugiausia reprezentacinis, varžosi iš viso 23 kandidatai.

Apžvalgininkai spėja, kad dabartinis prezidentas Rumenas Radevas greičiausiai bus perrinktas antrai penkerių metų kadencijai.

Iš visuomenės nuomonės apklausų rezultatų matyti, kad per pirmąjį rinkimų turą jis surinks kiek mažiau nei 50 proc. balsų, tad lapkričio 21 dieną vyks antrasis turas, kuriame jam greičiausiai teks susirungti su savo pagrindiniu varžovu į šį postą – universiteto profesoriumi Anastasu Gerdžikovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.