Popiežius: nesmerkite skurstančiųjų, kurie dažnai tampa neteisingumo aukomis

Popiežius Pranciškus pasmerkė visuomenes, kurios ignoruoja skurstančiuosius ir dažnai juos smerkia, užuot jiems padėjusios.

Popiežius Pranciškus.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 3:43 PM, atnaujinta Nov 14, 2021, 5:09 PM

Sekmadienį pontifikas laikė mišias Šv. Petro bazilikoje, kuriose dalyvavo skurstantys žmonės.

Sakydamas pamokslą, Pranciškus taip pat kalbėjo apie „augantį abejingumą“, su kuriuo susiduria skurstantieji, dažnai į skurdą įstumiami dėl neteisingumo.

Popiežius Pranciškus nuo pat savo popiežiavimo pradžios 2013 metais siekė atkreipti dėmesį į gyvenančiuosius visuomenės paraštėse.

„Esame dalis istorijos, kurią žymi bėdos, smurtas, kančios ir neteisybė, ir vis laukiame išlaisvinimo, kuris, rodos, niekada neateis, – sakė Pranciškus. – Esantieji labiausiai sužeisti, engiami ir net gniuždomi – skurdžiausieji yra silpniausios šios grandinės grandys.“

Sutelkdama savo dėmesį į skurstančiuosius, Katalikų Bažnyčia „prašo mūsų nenusisukti, nebijoti atidžiau pasižiūrėti į labiausiai pažeidžiamų žmonių kančias“, sakė pontifikas.

Klimato kaitos poveikio skurstantiesiems, kurie dažniai yra priversti palikti savo namus dėl sausrų ir potvynių, jis konkrečiai neminėjo.

Tačiau Pranciškus pridūrė, kad „jeigu mūsų viltis nevirs sprendimais ir konkrečiais rūpesčio gestais, teisingumu, solidarumu ir mūsų visų namų rūpesčiu, skurstančiųjų kančios nebus palengvintos, o švaistymo ekonomika, kuri verčia juos gyventi pakraštėse, nebus pakeista, jų lūkesiai niekada vėl nesužydės“.

Popiežius ragino žmones gerinti pasaulį „dalijantis duona su alkanaisiais, siekiant teisingumo, įkvepiant skurstančiuosius ir atgaivinant jų orumą“.

Į sekmadienines pamaldas Vatikane buvo pakviesti labdaros organizacijų darbuotojai ir žmonės, kuriems jie padeda. Pranciškus paragino suteikti pasauliui vilties „rūpinantis skurstančiaisiais ir jų neteisiant“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.