Baltieji rūmai: JAV ir Kinijos prezidentai sutarė suplanuoti derybas dėl ginklų kontrolės

JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo kolega iš Kinijos Xi Jinpingas per savo virtualų susitikimą sutarė suplanuoti abiejų branduolinį ginklą turinčių šalių derybas ginklų kontrolės klausimu, antradienį pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 8:32 PM, atnaujinta Nov 17, 2021, 8:35 AM

JAV ir Kinijos prezidentai vėlų pirmadienį kalbėjosi daugiau nei tris valandas, siekdami sumažinti įtampą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų ir geopolitinių konkurenčių.

„Kalbėdamas su prezidentu Xi prezidentas Bidenas pabrėžė poreikį surengti pokalbius dėl strateginio stabilumo“, – teigė J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, panaudodamas posakį, kuris diplomatiniuose sluoksniuose naudojamas ginklų kontrolei apibūdinti.

„Abu lyderiai sutarė siekti tokių diskusijų pradžios“, – pridūrė patarėjas.

Pentagonas neseniai patvirtino, kad Kinija rugpjūtį išbandė branduolinį užtaisą galinčią nešti hipergarsinę raketą, kurią būtų sunku numušti, ir yra nurodęs, kad Pekinas plečia savo branduolinį arsenalą greičiau, nei tikėtasi.

Nors JAV ir Rusija rengia oficialias strateginio stabilumo derybas dar nuo Šaltojo karo laikų, kurių metu jau sudarytos kelios nusiginklavimo sutartys, tokie pokalbiai niekuomet nevyko tarp Vašingtono ir Pekino. J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas keliskart bergždžiai reikalavo, kad Kinija būtų įtraukta į JAV ir Rusijos derybas.

Tačiau sausį pareigas pradėjęs eiti J. Bidenas, regis, labiau suinteresuotas dvišaliais pokalbiais.

„Tai ne tas pats, ką stebime Rusijos kontekste, kur oficialus strateginio stabilumo dialogas yra kur kas brandesnis ir turi kur kas platesnę istoriją, – teigė J. Sullivanas. – JAV ir Kinijos santykiuose šiuo klausimu esama mažiau brandumo, tačiau abu lyderiai aptarė šias problemas ir dabar mes turėsime apmąstyti produktyviausius jų sprendimo būdus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.