JAV ėmėsi sankcijų prieš Nikaragvos pareigūnus dėl „fiktyvių“ rinkimų

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė naujų sankcijų Nikaragvos vyriausybės pareigūnams ir generaliniam prokurorui dėl „fiktyvių“ rinkimų, kuriuose ilgametis šalies lyderis Danielis Ortega užsitikrino ketvirtą iš eilės kadenciją prezidento poste.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 9:10 AM

JAV Iždo departamentas savo išplatintame pranešime nurodė įtraukęs į „juodąjį“ sąrašą „Nikaragvos viešųjų reikalų ministeriją (generalinę prokuratūrą)... taip pat devynis Nikaragvos vyriausybės pareigūnus, reaguojant į fiktyvius nacionalinius rinkimus“.

Jungtinė Karalystė ir Kanada taip pat paskelbė naujų sankcijų keliems įtakingiems Nikaragvos veikėjams, tarp jų pirmajai šalies poniai ir viceprezidentei Rosario Murillo.

Per kelis mėnesius iki lapkričio 7-osios rinkimų Nikaragvos valdžia sulaikė beveik 40 opozicijos veikėjų, tarp jų septynis pretendentus į prezidento postą, faktiškai užtikrindama pergalę D. Ortegai ir jo žmonai R. Murillo.

Jungtinės Valstijos nurodė, kad kai kurie į sankcijų sąrašą įtraukti pareigūnai „buvo paskirti į postus vyriausybėje D. Ortegos ir yra uolūs režimo ir jo vykdomos antidemokratiškos politikos šalininkai“.

Sąraše taip pat atsidūrė keli pareigūnai, prisidėję brutaliomis priemonėmis malšinant 2018 metais šioje skurdžiausioje Centrinės Amerikos valstybėje vykusius masinius protestus prieš D. Ortegą, per kuriuos žuvo daugiau kaip 300 žmonių, priduriama pranešime.

„Šios priemonės nukreiptos prieš asmenis, naudojančius represijas prieš nikaragviečius už tai, kad jie naudojasi savo žmogaus teisėmis ir pagrindinėmis laisvėmis“, – nurodė Iždo departamentas.

Kai D. Ortega buvo paskelbtas rinkimų laimėtoju, Vašingtonas, jau anksčiau ėmęsis sankcijų prieš Nikaragvos prezidentą, R. Murillo ir virtinę jų artimiausios aplinkos žmonių už jų veiksmus prieš rinkimus, pagrasino, jog bus paskelbta naujų sankcijų.

Prezidentas Joe Bidenas rinkimus pavadino „pantomima“, ir sakė, kad Vašingtonas „panaudos visas turimas diplomatines ir ekonomines priemones Nikaragvos žmonėms palaikyti ir patraukti atsakomybėn D. Ortegos ir R. Murillo vyriausybę bei visus asmenis, prisidedančius prie represijų“.

Pirmadienį paskelbtas sprendimas reiškia, kad bus įšaldytas visas į „juodąjį“ sąrašą įtrauktų pareigūnų turtas Jungtinėse Valstijose ir jie bus atkirsti nuo JAV finansų sistemos.

„Ortegos režimas naudojasi įstatymais ir institucijomis politinės opozicijos nariams sulaikyti ir atimti iš nikaragviečių balsavimo teisę“, – Iždo departamento pranešime pažymėjo Užsienio aktyvų kontrolės tarnybos (OFAC) direktorė Andrea Gacki.

„Jungtinės Valstijos siunčia nedviprasmišką žinią prezidentui D. Ortegai, viceprezidentei R. Murillo ir jų aplinkai: mes palaikome Nikaragvos žmonių raginimus įgyvendinti reformas ir sugrįžti prie demokratijos“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.