NATO vadovas sukritikavo Rusijos „beatodairišką veiksmą“ sunaikinant palydovą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį griežtai sukritikavo Rusijos raketos bandymą, kai buvo sunaikintas palydovas ir dėl to susidarė nuolaužų, keliančių pavojų orbitinėms stotims.

J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-16 16:25

„Dėl to susidarė daug nuolaužų ir jos dabar kelia pavojų Tarptautinei kosminei stočiai, taip pat kinų kosminei stočiai, tad tai buvo Rusijos beatodairiškas veiksmas“, – sakė J. Stoltenbergas.

Rusijos gynybos ministerija antradienį pripažino, kad neveikiantis Sovietų Sąjungos laikų palydovas „Celina D“ pirmadienį buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje per raketos bandymą šalies gynybiniams pajėgumams stiprinti, bet neigė, kad tai sukėlė kokį nors pavojų.

JAV pareigūnai pasmerkė Rusiją dėl „pavojingo ir neatsakingo“ raketos bandymo, per kurį buvo susprogdintas vienas iš šalies palydovų bei susidarė nuolaužų debesis, privertęs TKS įgulą atlikti išvengiamąjį manevrą.

JAV pareigūnai teigė, kad jie nebuvo iš anksto informuoti apie priešpalydovinės raketos bandymą, per kurį susidarė daugiau kaip 1 500 orbitinių nuolaužų, kurias įmanoma susekti.

Pasak NASA, TKS įgula, kurią šiuo metu sudaro keturi amerikiečiai, vokietis ir du rusai, buvo pažadinta ir priversta slėptis grįžimui į Žemę skirtuose erdvėlaiviuose.

Rusijos smūgis, žymintis tik ketvirtą kartą istorijoje, kai iš Žemės buvo pataikyta į kosminį aparatą, vėl sukėlė susirūpinimą dėl intensyvėjančių ginklavimosi varžybų kosmose, apimančių viską – nuo lazerinių ginklų iki palydovų, pajėgių išstumti kitus aparatus iš orbitos.

J. Stoltenbergas sakė, jog tai kelia susirūpinimą, nes parodo, kad Maskva kuria ginklus, galinčius smogti itin svarbiai infrastruktūrai.

„Tai parodo, kad Rusija dabar kuria naujas ginklų sistemas, galinčias numušti palydovus, sunaikinti svarbius kosminius pajėgumus svarbiausiai infrastruktūrai Žemėje, tokiai kaip ryšiai, kaip navigacija ar kaip išankstinis įspėjimas apie raketų paleidimus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.