Baltarusijos URM vadovas aptarė su J. Borrelliu migrantų krizę

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus antradienį aptarė migrantų krizę su Europos Sąjungos diplomatijos vadovu Josepu Borrelliu, informavo baltarusių URM spaudos tarnyba.

Migrantai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Migrantai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 11:06 AM

„Šalys aptarė padėtį, susiklosčiusią Baltarusijos ir ES pasienyje. V. Makejus informavo pašnekovą apie Baltarusijoje griežtinamą migracijos režimą. Jis atskirai akcentavo rimtas Baltarusijos pastangas užtikrinti migrantams humanitarinę pagalbą, be kita ko, bendradarbiaujant su visuomeninėmis ir tarptautinėmis organizacijomis, įskaitant Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurą (UNHCR), Tarptautinę migracijos organizaciją, Tarptautinį vaikų fondą, Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo pusmėnulio draugiją ir kitas“, – nurodė URM.

V. Makejus pabrėžė, kad Minskas nusiteikęs drauge ieškoti kelių, kaip spręsti esamas problemas, įskaitant migrantų krizę.

„Tuo pat metu akcentuota principinė Baltarusijos pozicija, kad neleistina naudoti sankcijas kaip politikos instrumentą prieš suverenią ir nepriklausomą valstybę, pabrėžtos neigiamos jų pasekmės tiek dvišaliams santykiams, tiek regiono stabilumui bei saugumui apskritai“, – nurodė URM.

URM atstovai pridūrė, kad per pokalbį buvo sutarta tęsti Baltarusijos ir ES kontaktus.

Vakarų vyriausybės kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą apgaulingais pažadais viliojant migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių ES šalių sienas, keršijant už Bendrijos sankcijas Minskui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.

Padėtis pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų. Antradienį prie Kuznicos–Bruzgių perėjos įsiplieskė susirėmimų, per kuriuos migrantai svaidė akmenis į Lenkijos pareigūnus, o šie atsakė ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Trečiadienį Lenkijos policija pranešė, kad per ankstesnę dieną vykusius susirėmimus buvo sužeisti devyni policininkai, pasienietis ir karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.