Izraelio teismas skyrė 13 mėnesių nelaisvės ispanei pagalbos darbuotojai

Izraelio karinis teismas trečiadienį skyrė 13 mėnesių laisvės atėmimo bausmę humanitarinės pagalbos darbuotojai ispanei Juanai Rashmawi, pripažinęs ją kalta dėl neteisėto palestiniečių kovotojų organizacijos finansavimo.

Humanitarinės pagalbos darbuotoja Juana Rashmawi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Humanitarinės pagalbos darbuotoja Juana Rashmawi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 3:50 PM

Jos advokatas Avigdoras Feldmanas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Izraelio karinis teismas skyrė bausmę, kurios prašė prokurorai po praėjusią savaitę pasiekto susitarimo dėl kaltės pripažinimo, ir dar 50 tūkst. šekelių (14 tūkst. eurų) baudą.

Pasak Izraelio kariškių, J. Rashmawi prisipažino atlikusi „lėšų rinkėjos vaidmenį Palestinos išvadavimo liaudies frontui (PFLP)“, nors A. Feldmanas su šia formuluote nesutiko.

J. Rashmawi dirbo Sveikatos darbuotojų komitetų sąjungai (UHWC), kurią Izraelis uždraudė okupuotame Vakarų Krante 2020 metais sakydamas, kad ji yra marksistinės grupės PFLP, kaltinamos dėl daugybės išpuolių prieš izraeliečius, pilietinė atšaka.

„Kaltinamoji J. Rashmawi nedalyvavo pinigų perdavime PFLP. Ji dirbo sveikatos organizacijai, ji atnešė pinigus sveikatos organizacijai, net neįsivaizdavo, kad šie pinigai buvo atnešti PFLP“, – sakė A. Feldmanas.

J. Rashmawi pirmą kartą buvo sulaikyta balandį. Jos duktė Maria trečiadienį sakė, kad trečiadienį paskelbtas nuosprendis yra „svarbus dėl pastaruosius mėnesius tvyrojusios nežinios, kuri kėlė daug kančių ir tai buvo sunku pakelti“.

Nuosprendis J. Rashmawi paskelbtas pradėjus kelioms savaitėms po to, kai Izraelis uždraudė šešias garsias palestiniečių pilietinės visuomenės grupes, apkaltinęs jas ryšiais su PFLP.

Uždraustosios teroristinėmis Izraelio paskelbtos palestiniečių aktyvistų grupės yra „Addameer“, „Al Haq“, Bisano tyrimų ir plėtros centras, „Defense for Children International“ Palestinos skyrius (DCI-P), Žemės ūkio darbų komitetai (UAWC) ir Palestiniečių moterų komitetų sąjunga (UPWC). Visos jos kaltinimus neigia.

Šias grupes remiančios Europos donorės ir Jungtinės Tautos prašo, kad Izraelis pateiktų konkrečių įrodymų jų uždraudimui pagrįsti.

Pasak Izraelio pareigūnų, kaltinamasis nuosprendis J. Rashmawi patvirtino, kad jų kaltinimai šešioms nevyriausybinėms organizacijoms buvo teisingi.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas J. Rashmawi „kaltės prisipažinimą“ pavadino įrodymu, patvirtinančiu Izraelio kaltinimus, kad šios grupės veikė kaip PFLP finansavimo kanalai. Jis paragino tarptautinę bendruomenę „neleisti teroristinėms organizacijoms pasinaudoti civiline priedanga“.

Trečiadienį A. Feldmanas atmetė prokurorų kaltinimo formuluotę ir pareiškė, kad reikalaus Izraelio pareigūnų paaiškinimo.

„Ji nerinko pinigų PFLP. Ji neturi ryšių su šešiomis uždraustomis organizacijomis... tai yra visiškas piktnaudžiavimas jos padėtimi“, – sakė teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.