JAV ir Kinija sutiko švelninti apribojimus išduoti vizas žurnalistams

Jungtinės Valstijos ir Kinija susitarė švelninti apribojimus išduoti vizas žurnalistams netrukus po ilgai laukto abiejų šalių lyderių virtualaus susitikimo, o Pekinas trečiadienį šį žingsnį pavadino „sunkiai laimėtu“ pasiekimu.

JAV ir Kinija sutiko švelninti apribojimus išduoti vizas žurnalistams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV ir Kinija sutiko švelninti apribojimus išduoti vizas žurnalistams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 2:08 PM

Vašingtonas nuolat smerkia blogėjantį Kinijos elgesį su JAV žiniasklaidos atstovais ir pats ėmėsi priemonių prieš Kinijos žiniasklaidą JAV teritorijoje, vadindamas ją Pekino propagandos organais.

2020 metais tarp abiejų šalių išaugus įtampai Pekinas išsiuntė keliems didžiausiems laikraščiams, tokiems kaip „New York Times“, „Washington Post“ ir „Wall Street Journal“ dirbusius žurnalistus.

Tačiau po JAV prezidento Joe Bideno ir jo Kinijos kolegos Xi Jinpingo virtualaus viršūnių susitikimo abiejų šalių pareigūnai pranešė susitarę dėl leidimo išdavinėti naujas žurnalistines vizas.

JAV Valstybės departamento atstovas antradienį sakė, kad pastarųjų mėnesių diskusijos paskatino „pradinę pažangą“ „keliose“ žiniasklaidos aplinkos srityse.

Pasak pareigūno, Kinija „įsipareigojo išduoti vizų grupei JAV korespondentų, jeigu jie atitinka reikalavimus pagal visus galiojančius įstatymus ir kitus teisės aktus“.

Pekinas taip pat pažadėjo „leisti JAV žurnalistams, jau [esantiems] KLR (Kinijos Liaudies Respublikoje) laisvai išvykti ir sugrįžti, ko jie negalėjo daryti anksčiau“, sakė JAV pareigūnas.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad abi pusės pasiekė susitarimą, taip pat ir dėl vizų naujiems žurnalistams „abipusio patvirtinimo“.

Abi šalys susitarė pratęsti žurnalistų vizų galiojimą iki vienerių metų. Anksčiau išduodami leidimai galiodavo iki trijų mėnesių.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas, žurnalistų paklaustas apie šį susitarimą, sakė, jog tai šis „sunkiai laimėtas pasiekimas atitinka abiejų šalių žiniasklaidos interesus ir turi būti vertinamas“.

Pasak jo, Pekinas tikisi, kad „abi šalys kuo greičiau imsis atitinkamos politikos ir priemonių“.

JAV pareigūnas pridūrė, jog Vašingtonas ir toliau sieks „plėsti prieigą ir gerinti sąlygas JAV ir kitai užsienio žiniasklaidai“, o taip pat didesnių laisvių spaudai apskritai.

JAV Valstybės departamentas mano, kad šios priemonės leis JAV žiniasklaidos korespondentams sugrįžti į Kiniją ir „tęsti savo svarbų darbą“, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.