TATENA: Iranas išplėtė stipriai prisodrinto urano atsargas

Iranas išplėtė savo stipriai prisodrinto urano atsargas, nepaisydamas įsipareigojimų, prisiimtų pagal daugiašalį branduolinį susitarimą, teigiama naujausioje Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ataskaitoje, su kuria trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-17 15:13

Remiantis dokumentu, lapkričio 6 dieną šalies atsargos siekė 2 489,7 kg – ši apimtis keletą kartų viršija ribą, numatytą 2015 metais sudarytoje sutartyje su pasaulio galingosiomis valstybėmis.

Ataskaitoje nurodoma, kad šiuo metu bendrą kiekį sudaro 113,8 kg iki 20 proc. lygio prisodrinto urano ir 17,7 kg iki 60 proc. prisodrinto urano. Palyginimui, rugsėjį šios atsargos buvo mažesnės – atitinkamai 84,3 ir 10 kilogramų.

TATENA neigia, kad jos kameros suvaidino vaidmenį atakoje prieš Irano branduolinį objektą

Tarptautinė atominė energijos agentūra (TATENA) trečiadienį „kategoriškai“ paneigė, kad jos stebėjimo kameros suvaidino kokį nors vaidmenį per birželį įvykusią ataką prieš vieną iš Irano branduolinių objektų, Teheranui pareiškus, kad tiriama tokia galimybė.

TATENA „generalinis direktorius kategoriškai atmeta mintį, kad Agentūros kameros suvaidino tam tikrą vaidmenį padedant bet kuriai trečiajai šaliai surengti išpuolį prieš Karadžo kompleksą TESA“, rašoma šios JT priežiūros institucijos ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

Iranas pranešė TATENA, kad šalies saugumo ir teisminės institucijos „tiria, ar teroristai pasinaudojo Agentūros kameromis, kad surengtų išpuolį prieš kompleksą“, nurodoma ataskaitoje.

Dokumente minimas pastatas yra įsikūręs netoli Karadžo miesto, esančio maždaug už 50 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Teherano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.