Žuvęs migrantas buvo palaidotas už tūkstančių kilometrų nuo namų: nuskendo įstumtas į upę

Paauglys iš Sirijos, kuris praėjusį mėnesį nuskendo bandydamas persikelti per upę iš Baltarusijos į Europos Sąjungą, pirmadienį buvo palaidotas mažos Lenkijos etninės musulmonų bendruomenės miško kapinėse.

Žuvusio migranto laidotuvės Lenkijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Žuvusio migranto laidotuvės Lenkijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-17 16:44

Po maldos prie medinės mečetės rytiniame Bohonikų kaime saujelė žmonių dalyvavo migranto laidotuvėse – pirmosiose Lenkijoje nuo pasienio krizės pradžios šią vasarą.

Devyniolikmečio Ahmado Al Hasano šeima taip pat galėjo stebėti laidotuves, nes jas telefonu tiesiogiai transliavo daug metų šioje vietovėje gyvenantis sirų gydytojas.

„Tai žmogus, todėl turime jį tinkamai palaidoti. Užjaučiate juos visus, – sakė vietos musulmonų lyderis Maciejus Szczesnowiczius. – Tai musulmonas, jaunas žmogus. Turime padėti.“

Ahmadas Al Hasanas, vienas iš mažiausiai 11 migrantų, kurie žuvo pasienyje, paskutinį kartą su pasauliu atsisveikino už daugiau kaip 2,3 tūkst. kilometrų nuo savo gimtojo miesto Sirijoje.

Įstumtas į upę

M.Szczesnowiczius sakė, kad paauglys žuvo bandydamas iš Baltarusijos persikelti per Bugo upę.

Praėjusį mėnesį vienas migrantas, išgyvenęs perplaukimą per upę, Lenkijos valdžios institucijoms pasakojo, kad Baltarusijos pasieniečiai juos įstūmė į upę, nors jie nemokėjo plaukti.

Tūkstančiai migrantų, kurių daugelis beviltiškai bėga nuo karo ir skurdo draskomų Artimųjų Rytų šalių, bandė kirsti sieną dažnai itin blogomis sąlygomis.

Jie sako, kad yra įstrigę, nes Baltarusijos pusė neleidžia jiems grįžti į Minską ir skristi namo, o Lenkija neleidžia jiems kirsti sienos ir pateikti prieglobsčio prašymų.

ES kaltina Baltarusiją viliojant migrantus į Baltarusiją, kad ši, keršydama už sankcijas, įvestas praėjusiais metais po griežto susidorojimo su opozicija, išsiųstų juos per sieną.

Lenkija į migrantų antplūdį reagavo pasiųsdama į pasienį tūkstančius karių, įvesdama ten nepaprastąją padėtį ir paskubomis statydama spygliuotos vielos tvorą.

„Padedame visiems“

M.Szczesnowicziaus vadovaujamoje musulmonų bendruomenėje gyvena daugiau kaip 300 žmonių – musulmonų totorių, prieš šimtus metų atvykusių į šią vietovę, palikuonių.

Lenkijoje totoriai gyvena mažiausiai nuo XIV a. Vietos valdovai juos samdė dėl jų, kaip karių ant žirgų, reputacijos.

1679 m. Lenkijos karalius Janas Sobieskis, neturėdamas pinigų totorių kariams apmokėti, suteikė jiems žemės.

Šiuo metu 38 mln. gyventojų turinčioje, daugiausia katalikiškoje šalyje gyvena tik apie 5 tūkst. musulmonų.

Bendruomenė padeda pasienyje esantiems migrantams: renka drabužius, maistą ir kaupia lėšas.

Jie taip pat ištiesė pagalbos ranką regione esantiems kariams, kasdien gamindami šviežios sriubos porcijas.

„Taigi padedame ir vieniems, ir kitiems. Nesvarbu, koks jų tikėjimas, odos spalva ar tautybė, padedame visiems, – sakė M.Szczesnowiczius. – Jei jie yra Lenkijos teritorijoje, turime padėti“.

Parengta pagal France24 inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.