Jungtinė Karalystė pradeda tyrimą dėl moters, nunuodytos po išpuolio prieš Skripalius, mirties

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė pradedanti viešąjį tyrimą dėl Dawn Sturgess mirties – moteris mirė nuo nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ po buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo 2018 metais.

Jungtinės Karalystės policija.<br>123rf.com nuotr.
Jungtinės Karalystės policija.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 5:54 PM

44 metų D. Sturgess mirė pasikvėpinusi iš, kaip ji manė, kvepalų buteliuko, kuriame iš tiesų buvo mirtinas cheminis ginklas.

Įtariama, kad šiame buteliuke buvo medžiaga, panaudota S. Skripaliaus apnuodijimui Solsberio mieste, Anglijoje.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo rasti mieste ant suoliuko, praradę sąmonę. Jie išgyveno ir dabar gyvena su apsauga.

JK vidaus reikalų sekretorė Priti Patel sakė turinti vilties, kad tyrimas „nuramins“ D. Sturgess šeimą, leisdamas „geriau suprasti [jos mirties] aplinkybes“.

Tyrimui, kuris turėtų prasidėti kitais metais, vadovaus Lordų Rūmų – JK aukštųjų parlamento rūmų – narė Heather Hallett.

H. Hallett buvo atsakinga už koronerio tyrimą dėl D. Sturgess mirties, tačiau rugsėjį ji raštu kreipėsi į P. Patel sakydama, kad „visapusiškas, teisingas ir efektyvus“ bylos nagrinėjimas neįmanomas neturint platesnių įgaliojimų.

Tyrimas, kurio apimtis yra ribota, „negali padaryti jokių išvadų dėl civilinės ar baudžiamosios atsakomybės nurodytam asmeniui, jis negali apkaltinti ar paskirti kokių nors sankcijų ar bausmę“, pridūrė ji.

JK dėl šio išpuolio kaltina du Rusijos saugumo tarnybos pareigūnus, kurie, kaip įtariama, pateko į Britanijos teritoriją pasinaudodami netikrais pasais.

Rugsėjo mėnesį Londonas perspėjo, kad minėtai porai pareigūnų ir dar vienam, kaip įtariama, operacijai vadovavusiam agentui, gresia suėmimas ir teismas, jeigu jie kada nors išvyks iš Rusijos.

Kremlius kategoriškai neigia esantis kaip nors susijęs su Skripalių apnuodijimu.

Po apnuodijimo ilgas dienas komos būklės išbuvę Skripaliai atsigavo, o D. Sturgess mirė apsinuodijusi nuodais iš išmesto kvepalų buteliuko.

Jos partneris Charlie Rowley ilgas savaites buvo gydomas ligoninėje. Dar vienas policijos pareigūnas, gavęs nemirtiną sovietų laikais sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos dozę, taip pat išgyveno.

Incidentas Solsberyje sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Reaguodamos į šį įvykį Vakarų šalys, įskaitant JAV, išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų, o Maskva atsakė tuo pačiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.