ES ir NATO pasmerkė Rusijos raketos bandymą, per kurį buvo sunaikintas palydovas

NATO ir ES penktadienį pasmerkė šią savaitę Rusijos atliktą raketos bandymą, kai buvo sunaikintas Sovietų Sąjungos laikų palydovas ir dėl to susidarė daugybė nuolaužų, galinčių kelti pavojų orbitinėms stotims.

Rusijos kariuomenė patvirtino, kad neveikiantis Sovietų Sąjungos laikų palydovas antradienį buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje (asociatyvinė iliustr.).<br>123rf iliustr.
Rusijos kariuomenė patvirtino, kad neveikiantis Sovietų Sąjungos laikų palydovas antradienį buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje (asociatyvinė iliustr.).<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 2:35 PM

„Šiaurės Atlanto Taryba griežtai smerkia 2021 metų lapkričio 15 dieną Rusijos Federacijos įvykdytą neapgalvotą ir neatsakingą priešpalydovinio ginklo bandymą“, – rašoma Aljanso pareiškime.

NATO pabrėžė, kad susidariusios nuolaužos padidino pavojų kosmose dirbantiems žmonėms ir įrangai.

Rusijos veiksmai „sukėlė pavojų visų šalių ir veikėjų, siekiančių tyrinėti ir naudoti kosmosą taikiems tikslams, saugumui, ekonominiams, moksliniams ir komerciniams interesams“, – teigiama pareiškime.

Raketos paleidimą „kaip neatsakingo elgesio kosmose aktą“ pasmerkė ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

Remiantis jo pareiškimu, per bandymą susidarė daug kosminių šiukšlių, keliančių pavojų Tarptautinei kosminei stočiai (TKS) ir joje dirbantiems astronautams.

Rusijos gynybos ministerija antradienį pripažino, kad neveikiantis palydovas „Celina D“ buvo sėkmingai sunaikintas orbitoje per raketos bandymą šalies gynybiniams pajėgumams stiprinti, bet neigė, kad tai sukėlė kokį nors pavojų.

Šalies kosmoso agentūros „Roskomos“ duomenimis, kosminės šiukšlės pirmadienį pusantros valandos intervalais kelis kartus pralėkė šalia TKS.

Pasak NASA, stoties įgula, kurią šiuo metu sudaro keturi amerikiečiai, vokietis ir du rusai, buvo pažadinta ir priversta evakuotis į grįžimui į Žemę skirtus erdvėlaivius.

Rusijos smūgis, žymintis tik ketvirtą kartą istorijoje, kai iš Žemės buvo pataikyta į kosminį aparatą, vėl sukėlė susirūpinimą dėl intensyvėjančių ginklavimosi varžybų kosmose, apimančių viską – nuo lazerinių ginklų iki palydovų, pajėgių išstumti kitus aparatus iš orbitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.