Milijonus pasisavinusi pora pabėgo ir paliko tris vaikus: vogė nukentėjusiems nuo COVID-19 skirtus pinigus

Richardui Ayvazyanui ir jo žmonai Mariettai Terabelian gresia kalėjimas už dalyvavimą didžiulėje sukčiavimo schemoje. Jie nupjovė savo elektronines sekimo apyrankes ir pabėgo iš savo namų Kalifornijoje, palikę tris paauglius vaikus.

Doleriai.<br> 123rf.com nuotr.
Doleriai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 9:46 PM

Vaikams, 13, 15 ir 16 metų, jie paliko mašinėle rašytą raštelį.

„Vieną dieną vėl būsime kartu, – rašoma jame. – Tai ne atsisveikinimas, o trumpa pertrauka vienas nuo kito“.

Praėjus beveik trims mėnesiams pora vis dar nesurasta. Jų ieško FTB.

Tai nesutrukdė teisėjui šią savaitę nuteisti 43 metų R.Ayvazyanas ir 37 metų M.Terabelian už akių atitinkamai 17 ir 6 metams kalėjimo.

Prokurorai teigė, kad jie ir kiti asmenys vykdė schemą, pagal kurią pandemijos metu pavogė daugiau kaip 20 mln. dolerių pagalbos lėšų, skirtų mažosioms įmonėms.

„Kaltinamieji pasinaudojo COVID-19 krize, kad pavogtų milijonus dolerių labai reikalingos valstybės pagalbos, skirtos žmonėms ir įmonėms, kenčiančioms nuo didžiausių per šimtmetį pandemijos ekonominių padarinių“, – sakė JAV prokurorė Tracy L. Wilkison.

Kitas federalinis prokuroras teigė, kad jų byla buvo pirmoji tokio pobūdžio byla šalyje, perduota teismui.

Pavogti pinigai  prabangiam gyvenimo būdui

Birželio mėn. vykusiame teismo procese pora ir 41 m. R.Ayvazyano brolis Arturas Ayvazyanas buvo pripažinti kaltais dėl sąmokslo vykdyti bankinį sukčiavimą, sukčiavimą elektroninėmis priemonėmis ir pinigų plovimą.

R.Ayvazyanas ir jo brolis taip pat buvo nuteisti už tapatybės vagystę sunkinančiomis aplinkybėmis.

Remiantis teismo dokumentais ir teisme pateiktais įrodymais, jie naudojosi suklastotomis arba pavogtomis tapatybėmis, įskaitant mirusių žmonių ir užsienio studentų, prieš daugelį metų trumpam apsilankiusių JAV, vardus, kad pateiktų suklastotas paraiškas apie 150 federalinių pandeminių paskolų fiktyvioms įmonėms San Fernando slėnyje.

Siekdami pagrįsti suklastotas paskolų paraiškas, jie skolintojams ir Smulkiojo verslo administracijai pateikė suklastotus asmens tapatybės dokumentus, suklastotas mokesčių formas ir darbo užmokesčio dokumentus, sakė federaliniai prokurorai.

Prokurorai teigė, kad pora kartu su R.Ayvazyano broliu ir penkiais sąmokslininkais už gautus pinigus pirko dvarus trijuose Pietų Kalifornijos miestuose, aukso monetas, deimantus, baldus, prabangius laikrodžius ir „Harley-Davidson“ motociklą.

„Kai mūsų tauta buvo pažeidžiamiausia, šie asmenys galvojo tik apie savo kišenes, – po šią savaitę paskelbto nuosprendžio sakė IRS Baudžiamųjų tyrimų biuro specialusis agentas Ryanas L. Korneris. – Šios bausmės atspindi šių nusikaltimų sunkumą.“

Pirmadienį skelbdamas nuosprendį JAV apygardos teisėjas Stephenas V. Wilsonas R.Ayvazyaną pavadino „endemišku, šaltakrauju sukčiumi, nepaisančiu įstatymų“ ir žmogumi, kuris „sukčiavimą laiko pasiekimu“.

Trys poros vaikai buvo teismo salėje ir stebėjo, kaip jų tėvai ir dėdė buvo nuteisti.

Mano, kad tai nėra visa istorija

R.Ayvazyano ir M.Terabelian buvimo vieta nežinoma. FTB siūlo 20 tūkst. JAV dolerių atlygį už informaciją, padėsiančią juos suimti.

„Reikėtų pažymėti, kad vyriausybė ne kartą skelbė, jog tai 18 arba 20 milijonų JAV dolerių vertės byla, priklausomai nuo dienos ir nuo to, kas kalbėjo, – sakė advokatas Ashwinas J. Ramas. – Tačiau per nuosprendžio paskelbimą teismas nustatė, kad R.Ayvazyanas yra atsakingas tik už 1,5 mln. dolerių nuostolių sumą. Tai toli gražu neatitinka vyriausybės pateiktos bylos teorijos“.

A.J.Ramas sakė, kad su R.Ayvazyanu nekalbėjo nuo to laiko, kai jis rugpjūtį pabėgo. Jis mano, kad jei jo klientas būtų buvęs teisme, jis būtų paaiškinęs savo istorijos versiją.

„Gaila, kad ponas R.Ayvazyanas nedalyvavo ir negalėjo teismui pateikti aiškesnio vaizdo, – sakė jis. – Tai būtų atskleidę jo praeitį ir patirtį, įskaitant jo kaip bendruomenės lyderio, tėvo ir vyro vaidmenį.“

A.J.Ramas taip pat sakė, kad poros šeima mano, jog juos galėjo pagrobti kiti sąmokslininkai.

„Jis (R.Ayvazyanas) kaltinamas sąmokslu su dešimtimis žmonių ir tik keliems iš jų buvo pateikti kaltinimai. Taigi, jei jis iš tikrųjų yra pagrindinis veikėjas, kažkas gali norėti jį nutildyti“.

A.J.Ramas pridūrė, kad, be žinutės vaikams, poros atsisveikinimo raštelyje taip pat buvo užsiminta apie grasinimus, su kuriais jie susiduria.

„Kažkas apie tai, kad jie išvyksta, kad išvengtų šeimai keliamo pavojaus“, – sakė A.J.Ramas.

Jis paragino vyriausybę atlikti tyrimą.

Tikisi išsiųsi į Armėniją

M.Terabelian advokatas Ryanas Fraseris ją apibūdino kaip „mylinčią motiną ir atsidavusią žmoną, kuri nenuilstamai rėmė ne tik savo tris vaikus, bet ir tėvus, uošvę ir seserį“.

Jis pridūrė, kad „teisėjas tai pripažino skirdamas bausmę ir paskyrė gerokai mažiau nei trečdaliu trumpesnį laiką, nei savo memorandume prašė prokurorai“.

R.Fraseris atsisakė atsakyti į daugiau klausimų apie savo klientę ar sukčiavimo schemą.

Tris poros vaikus globoja jų močiutės ir teismo paskirtas globėjas, sakė A.J.Ramas.

Jis sakė, kad jų globėjai neseniai pateikė skubų prašymą išduoti jiems pasus, kad jie galėtų išvykti į Armėniją, kur turi giminaičių.

Globėjai tikėjosi išsiųsti vaikus į Armėniją, kad jie išvengtų žiniasklaidos cirko, susijusio su tėvų nuteisimu, tačiau pasai nebuvo patvirtinti, sakė jis.

Dar penki Pietų Kalifornijos gyventojai, įskaitant A.Ayvazyano žmoną, pripažino savo kaltę dėl įvairių kaltinimų šioje byloje. Keturiems iš jų buvo skirtos bausmės nuo lygtinio paleidimo iki šešerių metų laisvės atėmimo.

A.Ayvazyano žmonai nuosprendis turėtų būti paskelbtas gruodžio 6 d.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.