Po Taivaniečių atstovybės įkūrimo – arši Kinijos reakcija: grasina Lietuvai atsakomaisiais veiksmais

Kinija penktadienį pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų prieš Lietuvą, leidusią Taivanui atidaryti atstovybę savo sostinėje Vilniuje, pranešė naujienų agentūra AP.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas žiniasklaidai Zhao Lijian.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užsienio reikalų ministerijos atstovas žiniasklaidai Zhao Lijian.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 2:18 PM

Užsienio reikalų ministerijos atstovas žiniasklaidai Zhao Lijian sakė, kad Lietuva „pjaus tai, ką pasėjo“, tačiau nepateikė jokių detalių.

Zhao apibūdino Lietuvos žingsnį kaip „siaubingą veiksmą“, kuriuo „grubiai kišamasi“ į Kinijos vidaus reikalus.

Ketvirtadienį atidarytas biuras pavadintas Taivaniečių, o ne Kinų Taibėjaus vardu, kurį vartoja Tarptautinis olimpinis komitetas ir daugelis užsienio valstybių, kad neįžeistų Kinijos, kuri teigia, jog ši savarankiška ir demokratinę santvarką turinti sala yra jos teritorija.

Taivanas turi tik 15 oficialių diplomatinių partnerių, tačiau palaiko neoficialius ryšius su visomis didžiosiomis valstybėmis – taip pat ir su JAV bei Japonija – per prekybos atstovybes, kurios de facto veikia kaip ambasados.

Kol kas neaišku, kokių veiksmų Kinija ketina imtis, reaguodama į atstovybės atidarymą. Pekinas jau anksčiau atšaukė savo ambasadorių iš Vilniaus ir išsiuntė Lietuvos ambasadorių iš Kinijos.

Lietuva planuoja iki metų pabaigos atidaryti atstovybę Taibėjuje, be to, pasitraukė iš Kinijos inicijuoto susitarimo „17+1“, kuriuo siekiama suartėti su Rytų Europos šalimis.

Šis Kinijos grasinimas parodo, kad ji itin jautriai reaguoja į bet kokius iššūkius, kurie, jos nuomone, pažeidžia jos „svarbiausius interesus“, ir kad jos užsienio politika tampa vis agresyvesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.