JAV paauglys išteisintas dėl jį puolusių protestuotojų mirčių

Penktadienį baigėsi JAV paauglio Kyleo Rittenhouse'o teismas. Jis buvo išteisintas visuomenę suskaldžiusioje rezonansinėje byloje, po to, kai pernai Viskonsino valstijoje nušovė du iš jį puolusių protestuotojų, praneša AFP.

 Kyle Rittenhouse.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Kyle Rittenhouse.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-20 12:46

Prisiekusieji nusprendė, kad K. Rittenhouse'as, kuriam 18 metų, nekaltas dėl tyčinio ir neatsargaus gyvybės atėmimo bei dėl visų kitų kaltinimų, pareikštų po 2020 m. rugpjūčio įvykių Viskonsino valstijos Kenošos mieste.

Paauglys teigė šaudęs besigindamas nuo jį puolusios minios. Kai buvo skaitomas verdiktas, jis kūkčiojo ir drebėjo, susmuko į kėdę ir apkabino savo advokatą, o netrukus išskubėjo iš teismo rūmų.

Jis sakė vykęs į Kenošą, kad apsaugotų verslą nuo plėšikų ir, jei reiktų, suteiktų medicininę pagalbą.

Liudydamas dvi savaites trukusiame teismo procese, K. Rittenhouse'as sakė, kad du vyrus nušovė, o vieną sužeidė savo pusiau automatiniu graižtviniu šautuvu AR-15, nes buvo puolamas.

Prokurorai bandė įrodyti, kad paauglys, kuriam tuo metu buvo 17 metų, nesigynė, o „išprovokavo“ įvykius per protestų naktį Kenošoje.

Jam buvo pateikti kaltinimai dėl tyčinės žmogžudystės, nužudymo per neatsargumą, pasikėsinimo tyčia nužudyti ir pavojaus sukėlimo dėl neapdairumo.

Dėl paties rimčiausio kaltinimo – tyčinės žmogžudystės – teisiamajam grėsė įkalinimas iki gyvos galvos.

Prisiekusieji dėl nuosprendžio svarstė 26 valandas per keturias dienas. Išteisinamasis verdiktas dėl visų kaltinimų buvo priimtas vieningai.

Išgirdę apie bylos baigtį, prie teismo susirinkę K. Rittenhouse'o rėmėjai džiūgavo ir plojo. Tuo metu oponentai daužė būgnus skanduodami „kaltas, kaltas, visa sistema dar ir kaip kalta“.

Byla pritraukė visos šalies dėmesį, nes jos įvykiai kilo už juodaodžių teises pasisakančių „Black Lives Matter“ demonstracijų metu, kurios pernai vyko JAV.

Neramumai Kenošoje, 100 000 gyventojų turinčiame mieste prie Mičigano ežero, prasiveržė 2020 m. rugpjūtį, kai baltaodis policininkas kelis kartus į nugarą šovė juodaodžiui Jacobui Blake'ui, kuris dėl to liko paralyžiuotas.

Po teismo K. Rittenhouse'o advokatas Markas Richardsas teigė, kad klientas atgailauja ir jam teikiama psichologinė pagalba dėl potrauminio streso sutrikimo simptomų.

„Man asmeniškai nepatinka, kad žmonės nešiojasi AR-15. Tačiau jis tą ginklą turėjo teisėtai“, – sakė advokatas.

Pasibaigus teismui JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo apie galintį kiltį smurtą ir ragino žmonės išlaikyti rimtį.

„Nors po verdikto Kenošoje daugelis amerikiečių jaučiasi pikti ir susirūpinę, tarp jų ir aš, tačiau privalome pripažinti, kad prisiekusieji priėmė sprendimą. Visus raginu savo požiūrį išreikšti taikiai, vadovaujantis teisės viršenybe“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

Viskonsino senatorius Ronas Johnsonas sakė, kad teisingumas įvykdytas ir išreiškė viltį, kad žmonės susitaikys su bylos baigtimi ir išliks ramūs, o vietos bendruomenei leis „išgyti ir atsistatyti“.

Viskonsino gubernatorius Tony Eversas nurodė 500 nacionalinės gvardijos narių būti pasirengus galimiems neramumams. JAV prezidentas kalbėjo su gubernatoriumi ir pasiūlė paramą, jei reikės užtikrinti visuomenės saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.