Libano karinis jūrų laivynas išgelbėjo laivelį su migrantais

Libano karinis jūrų laivynas išgelbėjo migrantus iš laivelio, išplaukusio Viduržemio jūra į vakarus, bet netrukus neatlaikiusio kelionės, šeštadienį pranešė libaniečių premjero biuras.

 Migrantai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Migrantai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 3:33 PM

Tai naujausias atvejis, kai nevilties apimti žmonės, daugiausia libaniečiai, sirai ir palestiniečiai, bando nuplaukti į Europos Sąjungai priklausantį Kiprą ar, kartais, Turkiją. Šie žmonės bando pabėgti nuo ekonomikos kracho Libane, kur maždaug 75 proc. visuomenės dabar gyvena skurde.

Premjero Najibo Mikati biuras sakė, kad migrantai iš Libano išvyko nelegaliai ir kad karinio jūrų laivyno laivas tempė jų laivelį į krantą. Pranešime nesakoma, kiek migrantų yra laivelyje, bet nurodoma, kad tarp jų yra vaikų.

Premjero biuras pridūrė, kad incidentas bus tiriamas. Kontrabandininkai Libane už galimybę patekti į Europą iš vieno žmogaus ima tūkstančius dolerių.

Penktadienį vidaus saugumo pajėgos įsiveržė į vieną pajūrio viešbutį šiauriniame Kalamuno mieste ir sužlugdė bandymą slapta išsiųsti į Europą 82 vyrus, moteris ir vaikus. Policija nurodė, kad keleiviai sumokėjo po 5 tūkst. dolerių (4,4 tūkst. eurų) ir kad vienas kontrabandininkas buvo sulaikytas.

Kipras yra už 172 km nuo antro pagal dydį Libano miesto Tripolio, esančio šalies šiaurėje.

Pernai keli Libano piliečiai nuskendo Viduržemio jūroje bandydami pasiekti Europą. Nuo 2019 metų pabaigos, kai kilo dabartinė Libano ekonomikos krizė, šimtai tokių migrantų buvo išgelbėti.

Per krizę dešimtys tūkstančių libaniečių neteko darbo, šalies valiuta neteko daugiau kaip 90 proc. savo vertės. Pasaulio bankas sako, kad Libano ekonomikos krizė yra tarp didžiausių pasaulyje per daugiau nei šimtmetį.

Libane gyvena 6 mln. žmonių, įskaitant milijoną pabėgėlių iš Sirijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.