Konge pagrobti penki kalnakasybos įmonėje dirbantys Kinijos piliečiai

Kinija pirmadienį pranešė, kad Kongo rytuose pagrobti penki jos piliečiai, dirbantys vienoje iš vietos kalnakasybų įmonių.

Kelios ginkluotos grupuotės nuolat kovoja dėl rytų Kongo gamtinių išteklių kontrolės.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kelios ginkluotos grupuotės nuolat kovoja dėl rytų Kongo gamtinių išteklių kontrolės.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 9:36 AM

Pekino ambasada Kinšasoje susirašinėjimo platformoje „WeChat“ paskelbė, kad šie penki asmenys buvo pagrobti anksti sekmadienį Pietų Kivu provincijoje, besiribojančioje su Ruanda, Burundžiu ir Tanzanija.

Diplomatinė misija paragino visus Kinijos piliečius išvykti iš Pietų Kivu ir kaimyninių Šiaurės Kivu bei Itūrio provincijų. Anot ambasados, saugumo padėtis regione yra „itin sudėtinga ir niūri“, o užpuolimo ar pagrobimo atveju nebūtų beveik jokių galimybių suteikti pagalbą.

Jokios informacijos apie pagrobtuosius, jų darbdavius ir įtariamus pagrobėjus nepateikta.

„Visi Kinijos piliečiai ir Kongo įmonės, į kurias investuoja Kinija, turėtų atidžiai stebėti vietos sąlygas, didinti savo informuotumą apie saugumą ir pasirengimą nenumatytoms situacijoms, taip pat vengti nereikalingų išvykų“, – pabrėžė ambasada.

Šeštadienį apie šimtui gerai ginkluotų asmenų – kaip įtariama, buvusių sukilėlių grupuotės M23 narių – užpuolus patrulių postą netoli Šiaurės Kivu esančio Bukimos kaimo žuvo vienas draustinio prižiūrėtojas kongietis. Jo kolegos nenukentėję pabėgo iš atakos vietos.

Kelios ginkluotos grupuotės, įskaitant Ruandos išvadavimo demokratines pajėgas (FDLR), „Mai-Mai“ ir M23, nuolat kovoja dėl rytų Kongo gamtinių išteklių kontrolės.

Retųjų iškasenų ir kitų gamtinių išteklių ieškančios kinų bendrovės nepaisydamos pavojaus įsikuria Konge bei kitose nestabiliose Afrikos valstybėse. Kinijos darbuotojai taip pat grobiami ir puldinėjami Pakistane ir kitose šalyse, kur vyksta sukilimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.