Naujoji Zelandija keičia kovos su COVID-19 taktiką

Naujoji Zelandija kito mėnesio pradžioje atšauks tris su puse mėnesio didžiausiame šalies mieste Oklande galiojantį karantiną ir pakeis savo kovos su COVID-19 taktiką, pirmadienį pranešė premjerė Jacinda Ardern.

J.Ardern.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Ardern.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 11:33 AM

Anot J. Ardern, Naujoji Zelandija nuo gruodžio 2 d. 23 val. 59 min. pradės taikyti naują taktiką, pagal kurią sieks tik suvaldyti, o ne visiškai išnaikinti itin užkrečiamą delta atmainą.

„Tiesa yra ta, kad delta yra čia ir ji niekur nesitraukia, – reporteriams sakė premjerė. – Nors nė vienai šaliai dar nepavyko visiškai išnaikinti deltos, Naujoji Zelandija yra geriau pasirengusi nei kiti, kad galėtų su ja susidoroti.“

Šalis iki šiol taikė „nulinę“ COVID-19 strategiją, pagal kurią buvo įvedami griežti karantinai, vykdomas itin atidus kontaktų sekimas ir galiojo griežti ribojimai prie šalies sienų. Nors dėl jos 5 mln. gyventojų turinčioje šalyje COVID-19 nusinešė tik 40 gyvybių, pastaruoju metu didėjo spaudimas atšaukti rugpjūčio viduryje Oklande paskelbtą karantiną, kai ten buvo aptikta delta atmaina.

Naująją taktiką iš pradžių planuota įdiegti tada, kai bus pasiektas 90 proc. skiepijimo lygis, tačiau taikymo pradžios data buvo nustatyta gruodžio 2-ąją, nepaisant to, kad atitinkamas lygis šiuo metu siekia maždaug 83 proc.

Šalies Sveikatos apsaugos departamento vadovas Ashley'is Bloomfieldas teigė esąs patenkintas šiais šalies taktikos pokyčiais. „Žengiame į šį naują etapą būdami labai gerai pasirengę, – kalbėjo jis. – Kontroliuojame savo protrūkį, žengiame į vasarą ir stebime didelius bei toliau didėjančius skiepijimo lygius.“

Vadovaujantis šalies naująja trijų pakopų šviesoforo sistema, žalia spalva pažymėtuose regionuose negalios beveik jokie ribojimai, o raudona – galės veikti verslas, tačiau klientai turės būti pasiskiepiję ir laikytis saugaus atstumo.

„Esminis skirtumas tarp šių dviejų sistemų yra tas, kad netrukus tokiose vietose, kaip baruose, sporto salėse ir restoranuose bus reikalingas skiepų pasas“, – teigė J. Ardern. Anot jos, Oklandas iš pradžių bus pažymėtas raudona spalva, o pareigūnai vis dar svarsto, kokia spalva „nudažyti“ kitus šalies regionus.

Oklandas šiuo metu atskirtas nuo likusios šalies teritorijos, o judėjimo ribojimus planuojama atšaukti gruodžio 15 d.

Nors toliau galios griežti įvažiavimo į šalį ribojimai tarptautiniams keliautojams, J. Ardern kiek anksčiau įspareigojo kitų metų pradžioje juos sušvelninti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.