Moldovos prezidentė: šalies energetikos sistemos sujungimas su Rumunijos – prioritetas

Moldovos ir Rumunijos energetikos sistemų sujungimas yra strateginis, prioritetinis Kišiniovo projektas, pareiškė Moldovos prezidentė Maia Sandu per bendrą su Rumunijos prezidentu Klausu Iohannisu spaudos konferenciją Bukarešte antradienį.

Moldovos prezidentė Maia Sandu.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Moldovos prezidentė Maia Sandu.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 4:27 PM

„Nuo energetinio saugumo užtikrinimo priklauso Moldovos ateitis. (...) Šiame kontekste mes sveikiname dujotiekio Jasai-Ungenis-Kišiniovas statybos užbaigimą. Vamzdynas pradėjo veikti spalio 1-ąją ir įrodė savo naudingumą per energetinę krizę [Moldovoje] praėjusį mėnesį“, – pabrėžė Moldovos prezidentė.

„Kitas prioritetas bendroje darbotvarkėje yra elektros energijos sistemų sujungimas – tai strateginis Moldovos projektas“, – kalbėjo M. Sandu.

Jos žodžiais, jis bus pradėtas įgyvendinti „labai greitai“, Moldovos valdžia „rems Rumunijos energetikos kompanijų atėjimą, o tai skatins konkurenciją rinkoje, kurioje vis dar dominuoja monopolijos“.

M. Sandu akcentavo ir dviejų kaimyninių valstybių bendradarbiavimą kelių infrastruktūros plėtros projektuose, išskirdama „Moldovai labai svarbaus“ automobilių tilto per Prutą Ungenyje statybą.

Šiuo metu Moldova elektra apsirūpina iš Padniestrėje esančios, Rusijos „Inter RAO“ valdomos hidroelektinės, taip pat importu iš Ukrainos.

Faktiškai visas Moldovos importuojamas gamtines dujas sudaro Rusijos monopolininko „Gazprom“ tiekiamos, kuris pirmadienį vakare pagrasino nutraukti jų eksportą į Moldovą, jei ši per dvi paras nesumokės už tiekimą pagal praėjusį mėnesį pasirašytą naują sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.