Ukraina iš JAV gavo du patruliavimo laivus

Ukraina antradienį gavo du patruliavimo laivus, perduotus Jungtinių Valstijų, siekiant sustiprinti šalies karines jūrų pajėgas.

Ukraina antradienį gavo du patruliavimo laivus, perduotus Jungtinių Valstijų, siekiant sustiprinti šalies karines jūrų pajėgas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Ukraina antradienį gavo du patruliavimo laivus, perduotus Jungtinių Valstijų, siekiant sustiprinti šalies karines jūrų pajėgas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 5:41 PM

Laivai buvo atplukdyti į Ukrainos pietinį Odesos uostą prekiniu laivu, Vakarų šalyse tvyrant padidėjusiam nerimui, kad Rusija galimai planuoja įsiveržti į savo kaimynę.

Dviejų „Island“ klasės patruliavimo laivų perdavimas įvyko kaip Vašingtono saugumo pagalbos Kijevui paketo dalis.

Kartu su dviem kitais to paties tipo laivais, gautais Ukrainos 2019 metais, jie padės užtikrinti „Ukrainos jūrų saugumą“ Juodojoje ir Azovo jūrose, sakoma Gynybos ministerijos Kijeve pranešime.

Juodoji jūra taip pat yra strategiškai svarbi akvatorija Rusijai. Maskva šiuo metu kontroliuoja Krymo pusiasalį, kurį atplėšė nuo Ukrainos 2014 metais.

Nuo tada Rytų Ukrainoje tęsiasi karas tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, jau nusinešęs daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Vakarų šalys šį mėnesį reiškė nerimą dėl pranešimų apie suintensyvėjusį Rusijos karinį aktyvumą netoli sienos su Ukraina. JAV pareiškė turinčios „realių nuogąstavimų“ dėl pajėgų telkimo netoli sienos.

Maskva savo ruožtu atmetė garsėjančius Vakarų šalių pareiškimus, kad Rusija galbūt ruošiasi įsiveržti į Ukrainą.

Antradienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremliui nerimą kelia, kad pati Ukraina galbūt ruošiasi pradėti naują puolimą savo rytinėse teritorijose. Kijevas šį pareiškimą atmetė.

D. Peskovas taip pat sakė, kad JAV didinama pagalba Kijevui karine technika ir kariniais patarėjais tik dar labiau kursto įtampą.

Nuo separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metais Jungtinės Valstijos jau yra skyrusios arba įsipareigojusios skirti Kijevui karinės pagalbos, kurios vertė – 2,5 mlrd. dolerių (apie 2,2 mlrd. eurų).

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba gyrė Vašingtono karinę pagalbą ir sakė, kad nuo pat 2014 metų Jungtinės Valstijos yra Kijevo „pirmasis [pagal svarbą] saugumo partneris“.

Pirmadienį vakare kalbėdamas per televiziją jis sakė, kad Kijevas pastarosiomis savaitėmis gavo ginkluotės ir karinės įrangos pagal naują 60 mln. dolerių (53 mln. eurų) pagalbos paketą, apie kurį JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė anksčiau šiais metais.

„Tai labai konkretūs dalykai, stiprinantys mūsų gynybos pajėgumus“, – aiškino D. Kuleba.

Praeitą savaitę V. Putinas kaltino Vakarus „eskaluojant“ konfliktą Ukrainoje savo karinių laivynų pratybomis Juodojoje jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.