Kinijos diplomatas: Lietuva kurčia Kinijos prašymams dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo

Kinijos ambasados Lietuvoje atstovas Qu Baihua trečiadienį pareiškė, kad Lietuva yra kurčia Kinijos prašymams dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo ir griežtai ragina ištaisyti šią klaidą.

Kinijos liaudies respublikos ambasada Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Kinijos liaudies respublikos ambasada Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 3:11 PM, atnaujinta Nov 25, 2021, 8:29 AM

„Pavadinimas yra problema, mes nesipriešiname verslo ryšiams, tačiau (...) Lietuva kurčia mūsų prašymams“, – sakė diplomatas.

Jo teigimu, su Lietuvos atstovai šis klausimas buvo aptartas ne kartą, tačiau iš valdžios atstovų „teigiamo atsakymo nesulaukta“.

Anot Q. Baihua, atidarius atstovybę tokiu pavadinimu, buvo pažeistas „vienos Kinijos“ principas.

„Raginame Lietuvos vyriausybę pripažinti klaidą ir nenuvertinti Kinijos žmonių valios ir ryžto ginti šalies teritorinį vientisumą ir nacionalinį saugumą“, – teigė ambasados atstovas.

Diplomatas teigė, kad nė viena šalis nėra pajėgi atsverti Kinijos rinkos, kuri yra viena didžiausių pasaulyje.

Pavadinimo keitimas – pirmas žingsnis

Pasak jo, agresyvus Lietuvos elgesys užgavo Kinijos žmonių jausmus, todėl padaryta žala turi būti atitaisyta.

„Pirmas ir pats svarbiausias žingsnis – pavadinimo keitimas. Tai labai svarbu. Biuras galėtų būti pavadintas Taibėjaus vardu, tai būtų priimtina“, – dėstė Kinijos ambasados reikalų patikėtinis.

„Mes taip pat raginame Lietuvos kolegas laikytis „vienos Kinijos“ politikos ir nemegzti jokių oficialių ryšių su Taivano valdžia. Mes visiškai neprieštaraujame nevyriausybiniams verslo ryšiams“, – pridūrė jis.

Anot ambasados atstovo, tiek Kinijai, tiek Lietuvai nacionalinis saugumas yra vienas iš prioritetų, todėl Vilniui derėtų suprasti galimas Taivaniečių atstovybės atidarymo pasekmes.

Q. Baihua teigė negalinti įvardinti, kokių konkrečiai priemonių imsis Pekinas, tačiau pabrėžė, kad tai susiję su politiniais, ekonominiais ir kultūriniais santykiais.

„Politinis pamatas yra smarkiai suardytas ir dėl to nukentės nemažai sričių, tiek politine, tiek ekonomine, tiek ir kultūrine prasme. Tai palies ir turizmo sektorių“, – kalbėjo diplomatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.