Saliamono salų sostinėje tęsiantis antivyriausybiniams protestams padegta pastatų Australija siunčia taikos palaikymo pajėgas

Saliamono salų sostinėje Honiaroje ketvirtadienį buvo padegti keli pastatai, tūkstančiams demonstrantų antrąją antivyriausybinių protestų ir riaušių dieną užplūdus miesto Kinų kvartalo rajoną.

Saliamono salų sostinėje Honiaroje ketvirtadienį buvo padegti keli pastatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saliamono salų sostinėje Honiaroje ketvirtadienį buvo padegti keli pastatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 8:26 AM, atnaujinta Nov 25, 2021, 8:39 AM

Liudininkai ir vietos žiniasklaida pranešė, kad minios nepaisė vyriausybės paskelbtos komendanto valandos ir išėjo į gatves. Tiesioginiuose vaizduose iš Honiaros buvo matyti keli pastatai, paskendę liepsnose, o virš sostinės kilo tiršti juodi dūmai.

Po protestuotojų bandymo šturmuoti šios Ramiojo vandenyno salų valstybės parlamentą ir nuversti premjerą Manassehą Sogavare trečiadienį buvo įvesta komendanto valanda.

Pareigūnai prieš protestuotojus, kurie padegė pastatų, įskaitant policijos nuovadą ir vieną namelį netoli parlamento, išvakarėse panaudojo ašarines dujas, sakė policijos atstovas.

Honiaros kinų bendruomenės valdomos įmonės buvo apiplėštos ir padegtos. Reaguodama Kinijos ambasada išreiškė „rimtą susirūpinimą“ Saliamono salų vyriausybei.

„[Ambasada] pareiškė protestą, prašydama Saliamono salų imtis visų būtinų priemonių sustiprinti kinų įmonių ir jų darbuotojų apsaugą“, – nurodė diplomatinė atstovybė išplatintame pareiškime.

M. Sogavare patikino, kad jo vyriausybė kontroliuoja padėtį.

„Šiandien kreipiuosi į jus, kad jus visus informuočiau, jog mūsų valstybė saugi – jūsų vyriausybė dirba ir toliau vadovauja šaliai“, – sakė premjeras ir pridūrė, jog už neramumus atsakingi asmenys „pajaus visą įstatymo galią“.

Po nesėkmingo trečiadienio bandymo įsiveržti į parlamentą riaušininkai persigrupavo ir ketvirtadienį siautėjo Kinų kvartalo rajone bei apiplėšė policijos nuovadą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos gyventojas.

Vyras, pageidavęs neviešinti savo vardo, sakė, kad policija pastatė užtvaras, tačiau neramumai neslopo.

„Aplink pilna riaušininkų, padėtis labai įtempta“, – sakė jis.

Tuo metu žiniasklaida pranešė, kad prasidėjo plėšikavimai, o policija tramdo riaušininkus ašarinėmis dujomis.

Pranešama, kad smurtauja protestuotojų grupė, šią savaitę atvykusi į Honiarą iš kaimyninės Malaitos salos.

Manoma, kad šie žmonės nepatenkinti tuo, ką vadina centrinės vyriausybės nesirūpinimu, taip pat šalies 2019 metų sprendimu diplomatiškai palaikyti ne Taivaną, o Kiniją.

Daug Malaitos bendruomenių užmezgė glaudžius ryšius su Taibėjumi, o salos administracija ne kartą skundėsi dėl draugystės su Kinija.

Įtampa tarp salų kėlė neramumus ir privertė dislokuoti australų vadovaujamas taikos palaikymo pajėgas, buvusias čia nuo 2003 iki 2017 metų.

Po 2006 metų visuotinių rinkimų šalyje vyko riaušės. Pasklidus gandams, kad ryšių su Pekinu turinčios kompanijos suklastojo rezultatus, buvo nušluota didelė Honiaros kinų kvartalo dalis.

Honiaroje įsikūrę įstatymų leidėjai iš Malaitos šią savaitę paskelbė pareiškimą ir paragino protestuotojus iš jų salos susilaikyti nuo smurto.

„Niokojamos tokių veiksmų pasekmės mūsų žmonėms ir ateičiai nublokš šalį atgal 20 metų“, – sakoma pareiškime.

Australija siunčia taikos palaikymo pajėgas į Saliamono salas

Australija siunčia policijos ir ir karines taikos palaikymo pajėgas į Saliamono salas, ketvirtadienį paskelbė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas, tikintis numalšinti antrą dieną ten vykstančius protestus ir riaušes.

„Mūsų tikslas yra užtikrinti stabilumą ir saugumą“, – sakė S. Morrisonas ir pridūrė, kad gavo pagalbos prašymą iš ministro pirmininko Manasseho Sogavare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.