Svarbi detalė sukėlė abejonių: manoma, kad V. Putinas galėjo pameluoti dėl eksperimentinės vakcinos nosiai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pranešė, kad išbandė eksperimentinę per nosį vartojamą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos, praėjus trims dienoms po to, kai buvo paskiepytas stiprinančiąja vakcinos doze.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Mikhail Metzel/TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Mikhail Metzel/TASS/Scanpix nuotr.
Tyrimo metu savanoriai skiepyti AstraZeneca ir Sputnik Light vakcinomis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Tyrimo metu savanoriai skiepyti AstraZeneca ir Sputnik Light vakcinomis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 6:32 PM

Prezidentas sakė nepatyręs jokio nepageidaujamo eksperimentinės vakcinos poveikio. Tačiau viena šios istorijos detalė verčia abejoti, kad V.Putinas tikrai išmėgino eksperimentinę vakciną.

V.Putinas pasiskiepijo pavasarį Rusijoje sukurta vakcina nuo COVID-19 „Sputnik V“. Sekmadienį jis pranešė gavęs stiprinančiąją vienadozės vakcinos „Sputnik Light“ dozę ir tikino, kad norėtų išbandyti „Sputnik V“ skiepą, vartojamą per nosį.

Tuo metu vakciną „Sputnik V“ sukūrusio Gamalėjos instituto direktoriaus pavaduotojas Denisas Logunovas sekmadienį V.Putinui sakė, kad šios vakcinos bandymai su visuomenės nariais dar neprasidėjo – kol kas ji išbandoma ne pagal instrukcijas, „kaip paprastai, mes ją išbandome su darbuotojais, stebime.“

Pagal nustatytus mokslinius protokolus, siekiant patvirtinti, kad vakcina yra saugi ir veiksminga, ji turės įveikti keletą bandymų etapų, įskaitant tuos, kuriuose dalyvauja tūkstančiai žmonių.

V. Putinas trečiadienį vyriausybės susitikime sakė, kad praėjus „lygiai šešiems mėnesiams po pasiskiepijimo mano apsauginiai (antikūnų) titrai sumažėjo, todėl specialistai rekomendavo atlikti revakcinaciją, ir aš tai padariau.“

Tačiau prezidentas nusprendė dar labiau sustiprinti imunitetą ir išbandė dar nepatvirtintą apsaugą nuo koronaviruso, vartojamą per nosį.

V.Putinas ministrams papasakojo, kaip vyko procedūra: D.Logunovas paėmė švirkštą, „bet vietoj skystos medžiagos paėmė miltelius“.

„Jis paprašė manęs giliai įkvėpti, skaičiuoti iki trijų, įpurškė į vieną nosies pusę, vėliau į kitą. Tada sėdėjau 15 minučių. Nebuvo nieko netikėto, – pažymėjo V.Putinas, patikinęs, kad dar lapkričio 24 d. jis ryte nuėjo sportuoti. – Galiu paliudyti, kad viskas vystosi taip, kaip sako mūsų mokslininkai.“

„Denisas Jurjevičius (Logunovas) pats man padarė šią procedūrą, būtent miltelių per nosį“, – patikslino jis.

Prezidentas sakė nepatyręs jokio nepageidaujamo eksperimentinės vakcinos poveikio. Tačiau viena svarbi detalė privertė rusus suabejoti prezidento žodžiu.

Naujoji apsaugos priemonė nuo koronaviruso turi būti skysta, kaip tai nurodė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Prezidentas turėjo omenyje, kad mes kalbame apie skystį“, – spaudos konferencijoje V.Putiną pataisė D.Peskovas.

Anot jo, tai yra nosiai skirta vakcina, kurios tyrimuose prezidentas sudalyvavo. Kremliaus atstovas pridūrė, kad vakcina V. Putinui buvo suleista į nosiaryklę ir nosį.

Prezidentas vėliau pažymėjo, kad vakcina yra milteliai, iš kurių ruošiamas tirpalas. Kaip teigė Kremliaus atstovas, Rusijos lyderis neturėjo jokio šalutinio poveikio ar karščiavimo.

Anksčiau Gamalėjos instituto direktoriaus pavaduotojas D.Logunovas aiškino, kad nosies vakcinos tikslas – sukurti papildomą barjerą virusui viršutiniuose kvėpavimo takuose.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pareigūnai registruoja rekordinius užsikrėtimo koranavirusine infekcija ir mirties atvejų skaičius šalyje.

Šie skaičiai auga dėl prastų gyventojų skiepijimosi rodiklių ir atsainaus visuomenės požiūrio į apsaugos priemones.

Iš beveik 146 mln. Rusijos gyventojų visiškai pasiskiepiję yra mažiau nei 40 procentų, nors vietoje sukurta vakcina nuo COVID-19 buvo šalyje patvirtinta keliais mėnesiais anksčiau nei vakcinų sulaukė daugelis kitų pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.