Saliamono Salose po audringų protestų rasti trijų žuvusiųjų kūnai

Saliamono Salų sostinėje Honiaroje trijų žmonių kūnai buvo rasti viename pastate, sudegintame per šalį kelias dienas krėtusias riaušes, šeštadienį pranešė policija.

Saliamono salų sostinėje Honiaroje ketvirtadienį buvo padegti keli pastatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saliamono salų sostinėje Honiaroje ketvirtadienį buvo padegti keli pastatai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 12:35 PM

Apdegę kūnai buvo rasti sudegusioje parduotuvėje Honiaros kinų kvartale. Vienas apsaugos tarnybos darbuotojas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kūnus dviejose patalpose rado vėlai penktadienį.

Policija informavo, kad teismo medicinos ekspertai pradėjo tyrimą, bet kol kas šių asmenų mirties priežastis nežinoma.

Šeštadienį ryte Honiaros gatvėse buvo gana ramu. Vietos gyventojai pradėjo vertinti žalą, patirtą per kelias dienas trukusias riaušes.

Penktadienį vakare, po tris dienas trukusio smurto, sostinėje įsigaliojo komendanto valanda. Vienu iš riaušininkų taikinių tapo premjero namas, buvo sudeginta daug pastatų.

Vėlai ketvirtadienį į Saliamono Salas atvyko taikdarių iš Australijos. Jie padėjo policijai atkurti tvarką ir saugoti kritiškai svarbią infrastruktūrą.

Smurto pliūpsnis iš dalies susijęs su nusivylimu premjero Manasseh Sogavare vyriausybe ir dideliu nedarbu, dar labiau paaštrintu koronaviruso pandemijos.

Pasak ekspertų, krizę taip pat kurstė seniai tvyrantis priešiškumas tarp daugiausiai gyventojų turinčios Malaitos salos ir centrinės vyriausybės, reziduojančios Gvaldkanalio saloje.

Apie 700 tūkst. gyventojų turinti Ramiojo vandenyno salų valstybė jau dešimtmečius yra krečiame neramumų tarp etninių bendruomenių ir politinių frakcijų.

Malaitos gyventojai seniai skundėsi, kad vyriausybė nepakankamai rūpinasi jų sala. Susipriešinimas dar labiau paaštrėjo, kai 2019 metais M. Sogavare pripažino Pekino vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.