Nauja elektroninė sistema Rusijoje seks kai kuriuos pažeidėjus: tai sukėlė labai audringą reakciją

Rusijoje bus sukurta elektroninė sistema, kuri seks draudžiamose vietose rūkančius tradicines ir elektronines cigaretes. Dėl tokių pažeidimų numatyta paskui išieškoti baudas.

Dalis rusų baiminasi, kad rūkalių kontrolės sistema leis skverbtis į kiekvieno asmeninį gyvenimą.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Dalis rusų baiminasi, kad rūkalių kontrolės sistema leis skverbtis į kiekvieno asmeninį gyvenimą.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Nov 28, 2021, 9:44 PM

Tokia kontrolės sistema bus naudojama ne tik uždarose visuomeninėse patalpose – traukinių stotyse, pramonės ir prekybos įmonėse, bet ir miestų aikštėse bei parkuose, kurie bus paskelbti nerūkymo zonomis.

Be to, sekimas turėtų būti vykdomas siekiant nustatyti ne tik patį pažeidimo faktą, bet ir konkrečius rūkalius, jų paso duomenis siekiant patraukti pažeidėjus administracinėn atsakomybėn.

Plėtojant šią sistemą įtraukti Rusijos universitetų studentai – būsimieji programuotojai. Jiems buvo pavesta sukurti patį rūkančiojo aptikimo algoritmą.

Sukėlė audringą reakciją

Apie naujovę jau aktyviai diskutuojama socialiniuose tinkluose. Dauguma įsitikinę, kad pagrindinis valdžios tikslas – dalyti baudas rūkantiesiems siekiant papildyti vietos biudžetą.

„Tiesą sakant, cigaretės su tuo neturi nieko bendra. Tiesiog valdžia išmoko sugalvoti baudas žmonėms. Ir nerūkantiems jie sugalvos, nesijaudinkite. Be to, tai visuotinė kontrolė“, – rašė vienas komentatorius.

„Juokinga. Manote, kad jie rūpinasi jūsų sveikata? Pirmiausia galvojama apie baudas nuo kiekvienos surūkytos cigaretės“, – tęsė kitas nepatenkintas žmogus.

„Šimtą metų jie negali įdiegti kovos su korupcija ir nusikaltėliais sistemos. Žmogžudysčių – daugiau nei bet kurioje kitoje išsivysčiusioje šalyje. Ir štai sumanė gaudyti rūkalius“, – pyko trečias internautas.

Kamerų vis daugėja

Daugelis rusų nerimauja ne dėl to, kad rūkaliams bus taikoma baudžiamoji priežiūra, o dėl stebimų piliečių rato padidėjimo.

Bendrojo žmonių vaizdo stebėjimo sistema jau veikia beveik visuose šalies miestuose. Deklaruojamas to tikslas – gerinti viešojo transporto darbą ir stebėti komunalinės sistemos būklę.

Į sistemą sparčiai diegiamos veidų atpažinimo programos – pirmiausia ieškant nusikaltėlių, o dabar ir pažeidžiančių koronaviruso įvestus apribojimus.

Keletas teroro išpuolių Rusijos mokyklose paskatino sukurti stebėjimo sistemas, skirtas nustatyti potencialius šaulius šalia ugdymo įstaigų.

Kameros, atpažinusios asmenį su ginklu, turėtų nedelsdamos siųsti signalą į mokyklos apsaugos postą, blokuoti įėjimus ir apie grėsmę pranešti policijai. Bendrovė „NtechLab“ tokią sistemą jau išbando Samaroje, ja susidomėjo keli dideli klientai.

Panašios stebėjimo priemonės pradedamos diegti aukštosiose mokyklose ir poliklinikose dvidešimtyje Rusijos regionų.

Opozicijos politikas Genadijus Gudkovas šį procesą vadina keliu į totalinę piliečių kontrolę.

Rusija kuria George’o Orwello utopiją realioje valstybėje“, – sakė jis.

Saugotis tenka patiems

Valdžia teisinasi siekiu apsaugoti kasdienį žmonių gyvenimą. Bet opozicija teigia, kad pagrindinis aktyviai diegiamos sistemos tikslas – ne apsauga, o kontrolė.

Žmogaus teisių aktyvistai nurodo įdomų faktą: vaizdo kamerų prikimštos Maskvos atokaus Komunarkos rajono gyventojai dėl padažnėjusių migrantų daromų nusikaltimų jau priversti kurti specialius savigynos būrius, kad jie palydėtų merginas iki namų.

Kaip rašo savaitraštis „Sobesednik“, dėl savo gyvybės bijančios merginos pagalbos prašo vyrų, kurie specialiai tam sukūrė „Telegram“ kanalą. Jame tie, kuriems reikia pagalbos, gali palikti užsakymus palydėti.

„Sutemus bijome išeiti į lauką. Migrantai vaikšto grupėmis ir dar neblaivūs, kartais vakarais ant asfalto matome kraujo balas, ne kartą girdėjome šūvius. Pas mus yra vienas policijos skyrius, jis negali aprėpti visų nusikaltimų rajone“, – sakė Komunarkos gyventoja.

Informaciją patvirtino ir Komunarkos savivaldybės vadovas Kirilas Barmaševas. Jis papasakojo, kad vietos gyventojai kuria ir oficialius draugovininkų būrius, ir visuomenines paramos grupes.

„Kai žmonės perima valstybės funkcijas, tai – nerimastingas signalas“, – komentavo K.Barmaševas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.