Saliamono Salų premjeras teigia, kad riaušės buvo „surežisuotos“ siekiant jį nuversti

Saliamono Salų premjeras Manasseh Sogavare sekmadienį atmetė spaudimą jam atsistatydinti ir pareiškė, kad sostinėje įvykusios smurtingos riaušės buvo surežisuotos kelių žmonių, turinčių „piktą ketinimą“ jį nuversti.

Dauguma iš 800 tūkst. šios Ramiojo vandenyno valstybės gyventojų mano, kad šalies vyriausybė yra korumpuota.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dauguma iš 800 tūkst. šios Ramiojo vandenyno valstybės gyventojų mano, kad šalies vyriausybė yra korumpuota.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2021, 4:03 PM

„Visiškai akivaizdu, kad pastarieji įvykiai buvo gerai suplanuoti ir surežisuoti siekiant pašalinti mane iš premjero posto be pagristų priežasčių, – per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus sakė jis. – Noriu tautai parodyti, kad vyriausybė yra tikrai pilna ryžto ir niekas mūsų nepajudins. Privalome ir niekada nenusileisime kelių žmonių piktam ketinimui.“

Dauguma iš 800 tūkst. šios Ramiojo vandenyno valstybės gyventojų mano, kad šalies vyriausybė yra korumpuota ir gina Pekino bei kitų užsienio šalių interesus.

Vyriausybės vadovas į tautą kreipėsi po tris dienas trukusių neramumų, per kuriuos buvo mėginta padegti parlamentą ir premjero privačią rezidenciją. Policijai teko panaudoti ašarines dujas ir šaudyti perspėjamuosius šūvius.

Premjeras pažymėjo, kad daugiausia sostinės kinų kvartale kilusi smurto banga sukėlė 25 mln. JAV dolerių žalą ir sunaikino tūkstantį darbo vietų jau ir taip pandemijos smarkiai paveiktoje šalyje.

Saliamono Salų vyriausybės vadovas dar kartą pažadėjo rasti neramumų kurstytojus.

Penktadienio vakare, po tris dienas trukusio smurto, sostinėje įsigaliojo komendanto valanda. Vienu iš riaušininkų taikinių tapo premjero namas, buvo sudeginta daug pastatų.

Vėlai ketvirtadienį į Saliamono Salas atvyko taikdarių iš Australijos. Jie padėjo policijai atkurti tvarką ir saugoti kritiškai svarbią infrastruktūrą.

Smurto pliūpsnis iš dalies susijęs su nusivylimu M. Sogavare's vadovaujama vyriausybe ir dideliu nedarbu, dar labiau padidėjusiu dėl koronaviruso pandemijos.

Pasak ekspertų, krizę taip pat kurstė seniai tvyrantis priešiškumas tarp daugiausiai gyventojų turinčios Malaitos salos ir centrinės vyriausybės, reziduojančios Gvaldkanalio saloje.

Ši Ramiojo vandenyno salų valstybė jau dešimtmečius yra krečiama neramumų tarp etninių bendruomenių ir politinių frakcijų.

Malaitos gyventojai seniai skundėsi, kad vyriausybė nepakankamai rūpinasi jų sala. Susipriešinimas dar labiau paaštrėjo, kai 2019 metais M. Sogavare pripažino Pekino vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.