Islandijos valdančioji koalicija sutarė dėl naujos vyriausybės

Kadenciją baigianti Islandijos kairiųjų ir dešiniųjų koalicinė vyriausybė sekmadienį pranešė pasiekusi susitarimą drauge dirbti valdžioje dar ketverius metus.

 Islandijos vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Islandijos vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 10:35 AM

Ši žinia paskelbta praėjus daugiau nei dviem mėnesiams po visuotinių rinkimų, kuriuose valdantieji užsitikrino daugumą vietų parlamente.

Ministrė pirmininkė Katrin Jakobsdottir iš Kairiųjų žaliųjų judėjimo toliau vadovaus vyriausybei, nurodė partijos.

Kairiųjų žaliųjų judėjimas, konservatyvi Nepriklausomybės partija ir centro dešinioji Pažangos partija rugsėjį vykusiuose rinkimuose drauge laimėjo 38 iš 63 vietų parlamente. Po ankstesnių rinkimų 2017-aisiais šios partijos turėjo 33 vietas.

Neįprasta koalicija, dėl kurios K. Jakobsdottir sulaukė kritikos, o jos partija prasčiau pasirodė per rinkimus, suteikė Islandijai ketverius stabilumo metus po politinių krizių dešimtmečio.

Islandijoje pirmą kartą nuo 2003-iųjų vyriausybė per rinkimus išsaugojo daugumą.

„Pastarieji ketveri metai buvo sudėtingi. Nebus lengva ir toliau. Tačiau tikriausiai sveika dirbti su žmonėmis, kurie ne visais klausimais su tavimi sutinka“, – naujienų agentūrai AFP sakė K. Jakobsdottir.

„Parlamento rinkimų žinia labai aiški – vyriausybė gavo tvirtą daugumą“, – pridūrė ji.

Naujoje vyriausybės programoje daug dėmesio skiriama kovai su klimato kaita.

„Išsikelsime nepriklausomą nacionalinį tikslą Islandijos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį iki 2030 metų sumažinti 55 procentais“, – rašoma dokumente.

2015 metais Paryžiuje vykusioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP21 Reikjavikas įsipareigojo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakas sumažinti 40 procentų.

Vyriausybės programoje taip pat raginama Islandijos centre įsteigti nacionalinį parką ten esančių gamtos vertybių apsaugai. Šis siūlymas kėlė daug nesutarimų tarp trijų valdančiųjų partijų per ankstesnę kadenciją.

Premjerės partijos pozicijos susilpnėjo

K. Jakobsdottir Kairiųjų žaliųjų judėjimas per rugsėjį vykusius rinkimus iškovojo tik aštuonias vietas – trimis mažiau nei 2017-aisiais. Jis pasirodė prasčiau už abi dešiniojo sparno partneres, kurios rinkimuose pasiekė gerų rezultatų.

Nors K. Jakobsdottir toliau vadovaus vyriausybei, jos partija prarado simboliškai svarbių Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijų kontrolę.

Premjerės partija vadovaus Žuvininkystės ir žemės ūkio bei Darbo ministerijoms.

Nepriklausomybės partija, didžiausia politinė jėga, išsaugos Finansų, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijų kontrolę, taip pat gaus aplinkos ir pramonės ministrų portfelius.

Pažangos partija turės sveikatos apsaugos, švietimo, prekybos ir kultūros ministrų portfelius, taip pat vadovaus naujai Infrastruktūros ministerijai, kuruosiančiai susisiekimo, būsto ir urbanizacijos reikalus.

Naujos vyriausybės formavimo derybos užsitęsė dėl ideologinių skirtumų tarp Kairiųjų žaliųjų judėjimo ir Nepriklausomybės partijos.

Be to, partijos turėjo laukti, kol bus paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai. Parlamentas juos patvirtino tik ketvirtadienį, nes buvo pranešta apie balsavimo pažeidimus vienoje iš šešių šalies rinkimų apygardų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.