Jungtinės Karalystės karalienė prarado respublika tapusio Barbadoso valstybės vadovės statusą

Barbadosas antradienio vidurnaktį oficialiai pasiskelbė naujausia respublika pasaulyje ir panaikino karalienės Elizabeth II turėtą valstybės vadovės statusą per iškilmingą ceremoniją, kurioje dalyvauja monarchės sūnus princas Charlesas.

Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 8:08 AM

Per ceremoniją buvo nuleista Barbadoso karališkoji vėliava, karalienės simbolis, o generalgubernatorė Sandra Mason buvo prisaikdinta šios Karibų salų valstybės pirmąja prezidente.

Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis princas Charlesas dalyvauja „Valstybingumo pasididžiavimo“ ceremonijoje, per kurią taip pat bus surengta karinių paradų, saliutų, šokių ir fejerverkų.

Barbadosui, turinčiam 285 tūkst. gyventojų, ilgai vyko debatai dėl kolonializmo ir šimtmečius trukusios Britanijos įtakos, įskaitant ilgiau kaip 200 metų gyvavusią vergiją iki jos panaikinimo 1834-aisiais.

Be to, princo Charleso vizitą paskutinę minutę aptemdė dėl vienas rasinį atspalvį turintis skandalas dėl numanomų pasisakymų apie jo vaikaitį.

Charleso jaunesnysis sūnus princas Harry ir jo žmona Meghan, kurios motina yra juodaodė, o tėvas – baltasis, yra sakę, kad vienas neįvardytas karališkosios šeimos narys iškėlė klausimą, kokio tamsumo bus jų dar negimusio pirmojo vaiko oda.

Vienoje naujoje knygoje teigiama, kad šią repliką išsakė princas Charlesas, bet jo atstovas pareiškė, kad „tai yra prasimanymas, nevertas tolesnių komentarų“.

Barbadosas garsėja savo idiliškais paplūdimiais, o jo gyventojai yra aistringi kriketo gerbėjai. Ši šalis, taip pat žinoma kaip dainininkės Rihannos gimtinė, nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės paskelbė 1966 metais.

Spalį Barbadosas išrinko damos titulą turinčią S. Mason savo būsimąja pirmąja prezidente, praėjus metams po ministrės pirmininkės Mios Mottley pareiškimo, kad šalis „visiškai“ atsisakys savo kolonijinės praeities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.