V. Putinas: galimybė jam 2024-aisiais siekti perrinkimo „stabilizuoja“ Rusiją Ragina pasaulį visuotinai pripažinti vakcinas nuo COVID-19

Vaizdo ryšiu kalbėdamas vienam rusų investicijų forumui, V. Putinas sakė, kad „dar nenusprendė“, ar dalyvaus 2024 metų prezidento rinkimuose, vyksiančiuose baigiantis jo antrai iš eilės kadencijai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 3:53 PM, atnaujinta Nov 30, 2021, 4:36 PM

„Tačiau pats šios teisės buvimas jau stabilizuoja politinę padėtį [šalies] viduje“, – pareiškė ilgametis Rusijos lyderis.

„Fakto, kad aš turiu teisę būti išrinktas, kol kas pakanka“, – sakė jis ir pridūrė, kad dar per anksti kalbėti apie 2024-uosius.

69-erių V. Putinas į valdžią atėjo 2000 metais ir šiuo metu dirba iš viso ketvirtą prezidentinę kadenciją.

Pernai Rusijos valdžia pakeitė konstituciją, kad V. Putinas prezidento poste galėtų dirbti dar dvi šešerių metų kadencijas iš eilės. Tai sudaro sąlygas jam valdyti iki 2036 metų.

Rusijos opozicija kritikuoja šias konstitucijos pataisas ir sako, kad V. Putinas, kuriam 2036-aisiais sueis 84 metai, planuoja valdyti iki gyvos galvos.

Praėjusį mėnesį duodamas interviu JAV televizijai CNBC V. Putinas atsisakė nurodyti, ar planuoja likti Kremliuje po 2024-ųjų. Pasak jo, kalbos apie galimą jo politinį įpėdinį „destabilizuoja“ Rusijos politinę sistemą.

Pirmaisiais valdymo metais V. Putinas savo pozicijas įtvirtino pažadėjęs stabilumą po Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir neramaus 10-ojo dešimtmečio.

Ragina pasaulį visuotinai pripažinti vakcinas nuo COVID-19

Rusijos prezidentas V.Putinas paragino visuotinai pripažinti vakcinas nuo koronaviruso, siekiant pažaboti jo pandemiją, augant nerimui dėl naujosios omikron atmainos.

Kreipdamasis į Rusijos investicijų forumo dalyvius vaizdo ryšiu V. Putinas sakė, kad šalys gali „veiksmingai kovoti“ su koronavirusu tik bendrai koordinuodamos savo veiksmus.

„Turiu galvoje vakcinų ir skiepijimo pažymėjimų pripažinimą visuose planetos regionuose ir bendrą darbą kuriant naujus vaistus nuo koronaviruso“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

„Ateinančiomis savaitėmis paaiškės naujosios [viruso] atmainos pasekmių rimtumas. Tačiau visiškai aišku, kad mums reikia būti pasirengusiems bet kokioms viruso mutacijoms“, – kalbėjo jis.

Rusija buvo pirmoji valstybė, registravusi vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“ 2020 metų rugpjūčio mėnesį. Ją vėliau patvirtino dešimtys šalių.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos vaistų agentūra (EVA) šio preparato dar nepatvirtino.

Ekspertai reiškė susirūpinimą dėl skuboto vakcinos „Sputnik V“ patvirtinimo po to, kai Rusijos valdžia registravo preparatą nesulaukusi didelio masto klinikinių bandymų rezultatų, tačiau ilgainiui buvo paskelbta, kad vakcina yra saugi ir jos veiksmingumas siekia 90 procentų. Tai patvirtino autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“.

Rusija nėra išdavusi leidimo nė vienos užsienyje pagamintos vakcinos platinimui šalyje.

Auga nerimas, kad dabar naudojamos vakcinos gali neapsaugoti nuo labai mutavusios koronaviruso omikron atmainos. JAV farmacijos bendrovė „Moderna“ pažadėjo sukurti specialią stiprinančiąją vakciną.

Ketvirtadienį „Sputnik V“ kūrimą finansavęs Rusijos tiesioginių investicijų fondas pranešė, kad vakciną sukūręs valstybinis Gamalėjos centras taip pat pradėjo kurti stiprinančiąją vakciną, turinčią apsaugoti nuo omikron atmainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.