Vokietijos konstitucinis teismas: dalinio karantino įvedimas yra teisėtas

Vokietijos konstitucinis teismas antradienį išaiškino, kad griežti suvaržymai, kuriais siekiama pažaboti užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus augimą, tokie kaip komendanto valandos įvedimas, mokyklų uždarymas ir kontaktų ribojimas, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Koronavirusas Vokietijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Vokietijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 1:25 PM

Šis teismo sprendimas gali atverti kelią naujiems suvaržymams.

Teismas išaiškinimą paskelbė likus kelioms valandoms iki kanclerės Angelos Merkel susitikimo su savo įpėdiniu Olafu Scholzu ir 16 žemių lyderiais dėl suvaržymų griežtinimo, siekiant pažaboti viruso plitimą.

A. Merkel administracijos vadovas Helge Braunas transliuotojui RTL sakė, kad teismo sprendimas parodys, „kuriuo iš dviejų kelių turime eiti“.

Nuotoliniu būdu numatytas susitikimas rengiamas Vokietijai registruojant rekordinį naujų užsikrėtimo atvejų skaičių.

Remiantis Roberto Kocho instituto (RKI) antradienį paskelbtais duomenimis, šalyje per praėjusią parą registruoti 45 tūkst. 753 nauji užsikrėtimo atvejai, mirė 388 anksčiau užsikrėtę asmenys.

Ligoninės jau seniai perspėja, kad joms gresia būti perpildytoms. Daug jų jau dabar yra priverstos siųsti pacientus į kitus Vokietijos regionus ar net į užsienį.

Siekdama pažaboti pandeminio koronaviruso bangą didžiausia Europos ekonomika pastarosiomis savaitėmis pradėjo reikalauti, kad viešuoju transportu besinaudojantys ir į darbovietę ateinantys žmonės pateiktų įrodymą, kad yra visiškai imunizuoti, neseniai sulaukė neigiamo testo rezultato ar persirgo koronavirusine infekcija.

Keletas labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusių regionų žengė dar toliau – atšaukė didelius renginius, tokius kaip kalėdinės mugės, ir uždraudė nesiskiepijusiems asmenims lankytis baruose, sporto centruose arba laisvalaikio praleidimo vietose.

Tačiau diena po dienos pareigūnams registruojant rekordinius naujų užsikrėtimų skaičius vis garsiau kalbama apie papildomus suvaržymus.

Vokietijos būsimas vicekancleris Robertas Habeckas antradienį taip pat paragino griežtinti apribojimus, siekiant užkirsti kelią greitam užkrato plitimui.

„Tai, kas turi įvykti, yra visiškai aišku: reikia mažinti kontaktų“, – pareiškė vienas iš Žaliųjų partijos lyderių, taip pat paraginęs neleisti nesiskiepijusiems žmonėms lankytis „visose viešose vietose“, išskyrus būtiniausių produktų parduotuves.

„Mums reikės naujų vienodų priemonių, kad išgyventume šią žiemą“, – sakė R. Habeckas. Jis taip pat paragino Vokietijos federalines žemes pasinaudoti „virtine galimybių“, kurias jos turi, pavyzdžiui, atšaukti kalėdines muges.

„Ir tada – tai reikia pasakyti labai griežtai – [įvesti] karantiną nesiskiepijusiems“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.