JAV sulaukė Talibano pažadų neleisti Afganistane įsitvirtinti teroristams

Afganistano Talibano atstovai per Katare įvykusius susitikimus su JAV pareigūnų delegacija patvirtino, kad Afganistano teritorija nebus naudojama siekiant užpulti trečiąsias šalis ar joms grasinti, pranešė JAV Valstybės departamentas.

 Talibanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Talibanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 11:12 AM

„Talibai pakartojo savo pažadą niekam neleisti naudotis Afganistano teritorija grasinant kokiai nors šaliai“, – sakoma po susitikimo paskelbtame pranešime.

Jame pažymima, kad JAV delegacija atkreipė dėmesį į Talibano lyderių pastarojo meto pareiškimus, kad judėjimas remia moterų ir mergaičių galimybes įgyti visų lygių išsilavinimą, ir „primygtinai paragino vykdyti šį įsipareigojimą“.

Talibanas kreipėsi paramos švietimo srityje, pareiškė, kad yra pasirengęs bendradarbiauti su tarptautine bendrija užtikrinant visas galimybes įgyti išsilavinimą, ir „sveikino pastangas tikrinti ir stebėti pažangą dėl moterų ir mergaičių priėmimo į visų lygių švietimo įstaigas“, nurodė JAV Valstybės departamentas.

JAV išreiškė susirūpinimą pranešimais dėl žmogaus teisių pažeidimų, taip pat dėl to, kad Afganistane vis dar yra „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IV) džhadistų. Vašingtonas ragina Talibaną „ginti visų afganistaniečių teises, palaikyti ir įgyvendinti visuotinės amnestijos politiką, imtis papildomų žingsnių, kad būtų suformuota įtrauki ir [visiems] atstovaujanti vyriausybė“, sakoma pranešime.

Šalys taip pat aptarė tarptautinės bendrijos priemones dėl atsako į humanitarinę krizę Afganistane; JAV delegacija pažadėjo toliau remti Jungtinių Tautų ir humanitarinių organizacijų pastangas plėsti šią veiklą, kad būtų galima gelbėti žmonių gyvybes ateinančią žiemą.

JAV delegacijai vadovavo specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas, tarp narių buvo Valstybės departamento, Iždo departamento, JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) ir žvalgybos bendruomenės atstovų.

Talibanui atstovavo jo aukšto rango nariai. Susitikimai vyko lapkričio 29–30 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.