Minskas ir Maskva susitarė tęsti bendrą oro patruliavimą

Baltarusijos ir Rusijos karinės oro pajėgos tęs bendrą „kovinį budėjimą“ prie abiejų šalių sienų ir stiprins oro erdvės gynybą, trečiadienį pranešė baltarusių Gynybos ministerija.

 A. Lukašenka ir V. Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka ir V. Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-01 11:01

„Toliau vykdomi Baltarusijos ir Rusijos bendro priešlėktuvinės gynybos kovinio budėjimo uždaviniai, taip pat patruliavimas prie Sąjunginės valstybės oro sienų“, – sakoma ministerijos pranešime, paskelbtame susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Gynybos ministerija pridūrė, kad Baltarusijos karinių oro pajėgų pilotų naujam mokymų ciklui bus intensyvinami mokomieji skrydžiai.

„Parengimo metu pagrindinės pastangos bus sutelktos siekiant užtikrinti Baltarusijos Respublikos karinį saugumą, atsižvelgiant į visapusiškus vertinimus ir karinės-politinės ir strateginės padėties vystymosi prognozę“, – sakoma pranešime.

Ministerija nurodė, kad prasidėjus naujiems mokymų metams bus rengiami netikėti pajėgų kovinės parengties patikrinimai. Be to, mokymai vyks ne vien kariniuose poligonuose, bet ir kitose šalies vietose.

Ši žinia buvo paskelbta tebetvyrant didelei įtampai prie Baltarusijos ir kaimyninių Europos Sąjungos šalių sienų.

Šiais metais per Baltarusijos sieną į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją pateko keli tūkstančiai migrantų, dauguma jų – iš Irako. Lietuvoje ir Lenkijoje dėl migrantų krizės pasienyje įvesta nepaprastoji padėtis, Latvijoje – ekstremalioji padėtis, pradėtos statyti pjaunančios vielos užtvaros, sustiprinta sienos apsauga.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi praeitą mėnesį, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į Europos Sąjungą. Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.

ES kaltina Minsko režimą sąmoningai kurstant chaosą prie Bendrijos sienų, o Baltijos valstybės šiuos veiksmus vadina hibridine agresija.

Padidėjus įtampai dėl migrantų krizės Rusija lapkritį surengė „neplaninį karinės parengties patikrinimą“ ir trumpam dislokavo Baltarusiją oro desantininkų dalinį, dalyvavusį pratybose poligone netoli sienos su Lenkija.

Demonstruodama palaikymą Minskui Rusija taip pat buvo pasiuntusi savo strateginių bombonešių patruliuoti Baltarusijos oro erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.