Austrijos vidaus reikalų ministras iškeltas kandidatu į kanclerio postą

Austrijos vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris penktadienį pranešė, kad jo valdančioji konservatyvi partija iškėlė jį kandidatu į kanclerio postą po netikėto buvusio kanclerio Sebastiano Kurzo sprendimo atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų, išprovokavusio naują politinę suirutę.

 Karlas Nehammeris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karlas Nehammeris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 1:26 PM, atnaujinta Dec 3, 2021, 3:26 PM

„Noriu paskelbti, kad šiandien OeVP (Liaudies partijos) vadovybė vienbalsiai paskyrė mane partijos vadovu ir tuo pačiu – kandidatu į kanclerio postą“, – sakė K. Nehammeris.

OeVP vadovybės susitikimas buvo sušauktas kitą dieną po to, kai S. Kurzas, figūruojantis didelio masto korupcijos skandale, pareiškė, jog palieka šios politinės jėgos lyderio postą.

Spalį S. Kurzą kanclerio poste pakeitęs Alexander'as Schallenbergas ketvirtadienį sakė, jog yra pasirengęs atsistatydinti, nes „kanclerio ir partijos vadovo postus... turėtų greitai užimti tas pats asmuo“.

Dabar Austrijos kancleris turės spręsti, ar pritarti K. Nehammerio skyrimui ir jį prisaikdinti, tačiau tai faktiškai yra formalumas.

S. Kurzas apie sprendimą trauktis iš politikos, kad galėtų daugiau laiko praleisti su šeima, ypač su neseniai gimusiu sūnumi, paskelbė praėjus dviem mėnesiams po to, kai dėl kilusio korupcijos skandalo atsistatydino iš kanclerio posto.

Šis žingsnis užbaigia įspūdingą karjerą žmogaus, kuris 2017-aisiais, būdamas vos 31 metų, tapo jauniausiu pasaulyje demokratiškai išrinktu vyriausybės vadovu.

Be K. Nehammerio kandidatūros iškėlimo, OeVP penktadienį taip pat pasiūlė kelis naujus kandidatus į ministrų postus. Vienas jų, finansų ministro, liko laisvas, kai ketvirtadienį atsistatydino S. Kurzo sąjungininkas Gernotas Bluemelis.

Buvęs karininkas

1972 metais Vienoje gimęs K. Nehammeris kelerius metus dirbo kariuomenėje, o vėliau tapo komunikacijos patarėju.

2017-aisiais jis buvo išrinktas į parlamentą, o 2020 metų sausį tapo vidaus reikalų ministru. K. Nehammeriui einant šias pareigas Austrijoje buvo įvykdyta pirma džihadistų ataka, pareikalavusi keturių gyvybių.

Vidaus reikalų ministerija sulaukė griežtos kritikos, kad nebuvo užtikrintas išpuolį įvykdžiusio vyro stebėjimas, nors saugumo institucijos anksčiau buvo įspėtos apie jo keliamą pavojų.

S. Kurzą iš posto išvertęs skandalas įsiplieskė spalio pradžioje, kai prokurorų nurodymu buvo surengtos kratos kanclerio įstaigoje ir Finansų ministerijoje.

Prokurorai atlieka tyrimą dėl įtarimų, kad S. Kurzo aplinkos žmonės valstybės lėšomis apmokėdavo apklausas su iškreiptais rezultatais jo įvaizdžiui pagerinti, taip pat mokėjo už teigiamą jo veiklos nušvietimą viename didžiausių šalies laikraščių.

S. Kurzas tvirtina nepadaręs jokių pažeidimų ir sako, jog tikisi, kad galės įrodyti savo nekaltumą teisme.

35 metų S. Kurzas prie OeVP vairo stojo 2017 metais. Jo griežta pozicija dėl imigracijos padėjo šiai politinei jėgai laimėti dvejus rinkimus.

Pirma OeVP koalicija su kraštutiniais dešiniaisiais žlugo 2019 metais, kai jaunesniąją koalicijos partnerę supurtė korupcijos skandalas. Dėl to teko rengti naujus rinkimus, po kurių S. Kurzas tapo kancleriu, OeVP sudarius koaliciją su žaliaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.