Europos Taryba pradės drausminimo procedūrą Turkijai dėl kalinamo aktyvisto

Europos Taryba penktadienį nurodė pradėsianti drausminimo procedūrą Turkijos atžvilgiu dėl Ankaros atsisakymo paleisti iš kalėjimo iškilų aktyvistą ir filantropą Osmaną Kavalą.

Imago images/Scanpix nuotr.
Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 11:38 AM

Tokia procedūra per šios žmogaus teisių organizacijos istoriją buvo inicijuota tik vieną kartą.

Europos Tarybos ministrų komitetas nutarė imtis šios priemonės, Turkijai ne kartą atsisakius paklusti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) įpareigojimui paleisti P. Kavalą, sakoma organizacijos pranešime.

Ankstesnę dieną Ankara paragino Europos Tarybą nesiimti bausti Turkijos.

„Raginame Europos Tarybą iš pagarbos vykstančiam teismo procesui vengti priimti sprendimą, kuris būtų kvalifikuojamas kaip kišimasis į teismų nepriklausomumą“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Europos Taryba laikėsi „nenuoseklaus požiūrio, reikalaudama išlaikyti darbotvarkėje sprendimą dėl Kavalos“, pabrėžė URM.

„Visų pirma tai kenkia pačiai Europos Tarybai, nes esami mechanizmai... naudojami prieš tam tikras šalis, remiantis politiniais sumetimais, o ne teisiniu ir sąžiningu supratimu“, – pridūrė ministerija.

64 metų pilietinės visuomenės lyderis ir verslininkas Osmanas Kavala jau ilgiau kaip ketverius metus laikomas kalėjime be teismo nuosprendžio. Jis kaltinamas finansavęs 2013 metais vykusius protestus prieš vyriausybę ir prisidėjęs prie mėginimo 2016 metais įvykdyti Turkijoje perversmą.

O. Kavala šiuos kaltinimus neigia, bet tebėra laikomas kalėjime, nors EŽTT, kuris yra Europos Tarybos organas, nutarė, jog aktyvistas turi būti paleistas, nes yra kalinamas tik siekiant jį nutildyti.

Europos Tarybos ministrų komitetas, atsakingas už EŽTT sprendimų įgyvendinimo priežiūrą, pastarosiomis dienomis pradėjo svarstyti klausimą dėl O. Kavalos besitęsiančio kalinimo.

Šią savaitę buvo svarstoma, ar pradėti prieš Turkiją teisės pažeidimo procedūrą, nes O. Kavala praeitą mėnesį nebuvo paleistas.

Lapkričio 26 dieną Stambulo teismas nurodė palikti O. Kavalą kalėjime, nors jo byla atvedė prie diplomatinės priešpriešos tarp Turkijos ir dešimties Vakarų šalių, įskaitant JAV, ambasadų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.