J. Bidenas pasirašė laikinąją priemonę, užkertančią kelią vyriausybės įstaigų uždarymui

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasirašė laikinąją finansavimo priemonę, sudarančią sąlygas federalinės vyriausybės įstaigoms dirbti iki vasario 18 dienos ir priimtą Kongrese jo lyderiams užglaisčius partijų ginčą dėl federalinių įpareigojimų skiepytis.

J.Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 3:04 PM

Penktadienį 23 val. 59 min. turėjo pasibaigti vyriausybės įstaigų finansavimas, tad demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai ketvirtadienį priėmė laikiną įstatymą, kad įstaigų darbas galėtų tęstis iki vasario 18-osios.

Pagal šią laikinąją priemonę nereikėtų artinantis Kalėdoms išleisti neapmokamų atostogų milijonų valstybės tarnautojų. Taip tektų daryti, jei pasibaigus finansavimui būtų uždaryti parkai, muziejai, kiti federaliniai objektai ir paslaugas teikiančios įstaigos.

Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime sakoma, kad įstatymas pasirašytas, ir dėkojama Kongreso lyderiams už jų darbą. Anksčiau penktadienį J. Bidenas sakė, kad verta pagirti partijų bendradarbiavimą, bet „vyriausybės finansavimas nėra koks nors didelis pasiekimas, tai – tik pats minimumas to, ką reikia padaryti“.

„Esu patenkintas, kad galiausiai viršų paėmė blaivesnis protas. Vyriausybė dirbs toliau ir aš dėkoju šių rūmų nariams, atitraukusiems mus nuo išvengiamo, nereikalingo ir brangaus [vyriausybės įstaigų] uždarymo slenksčio“, – sakė Senato daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeras.

Demokratų dominuojami Atstovų Rūmai priemonę priėmė 221 balsais, 212 narių balsavus „prieš“. Respublikonų vadovybė ragino narius balsuoti „prieš“; vienintelis „už“ balsavęs respublikonas yra Ilinojui atstovaujantis Adamas Kinzingeris.

Vėlai ketvirtadienį Senatas priemonę patvirtino 69 balsais. Prieš ją balsavo 28 senatoriai. Prie demokratų prisidėjo ir priemonę palaikė 19 respublikonų senatorių.

Kai kurie respublikonai, nepritariantys J. Bideno taisyklėms dėl skiepijimosi, norėjo, kad Kongresas griežtai nepritartų privalomam didesniųjų kompanijų darbuotojų skiepijimui, net jei tai būtų reiškę federalinės vyriausybės įstaigų uždarymą šį savaitgalį, atsisakius paspartinti galutinį balsavimą dėl minimo išlaidų įstatymo.

Baltieji rūmai vakcinavimą laiko greičiausiu būdu pandemijai užbaigti. Jungtinėse Valstijose nuo COVID-19 jau mirė per 780 tūkst. žmonių, o trečiadienį šalyje buvo užregistruotas pirmasis užsikrėtimo naująja, nerimą keliančia pandeminio koronaviruso atmaina atvejis.

Teismai yra priėmę sprendimų prieš įpareigojimus skiepytis; tarp jų yra šios savaitės sprendimas blokuoti vieno reikalavimo kai kuriems sveikatos apsaugos darbuotojams įgyvendinimą.

Administracija siekia privalomų skiepų kelioms darbuotojų grupėms, bet šios pastangos susiduria su teisiniais iššūkiais.

Administracija taip pat laikosi politikos, kad visiškai pasiskiepyti turi milijonai federalinių darbuotojų ir kontraktininkų, įskaitant karius. Šie reikalavimai taip pat ginčijami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.