Izraelis reikalauja ryžtingumo branduolinėse derybose su Iranu „Mossad“ vadovas vyksta į JAV derybų dėl Irano

Izraelio ministras pirmininkas Naftalis Bennettas paragino tarptautinius derybininkus per branduolines derybas Vienoje išlaikyti ryžtingą poziciją Teherano atžvilgiu. Jie turi „aiškiai pareikšti Iranui, kad negalima tuo pat metu sodrinti uraną ir derėtis“, – sakė N Bennettas sekmadienį kassavaitiniame kabineto posėdyje Jeruzalėje.

Izraelio vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Izraelio vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2021, 2:37 PM, atnaujinta Dec 5, 2021, 3:27 PM

Iraniečių vykdomo šantažo pavyzdys yra tai, kad vykstant deryboms Vienoje požeminiame Fordovo branduoliniame komplekse prasidėjo urano sodrinimas iki 20 proc., kalbėjo N. Bennettas ir pridūrė, kad „tai yra labai rimtas žingsnis“. Esą pats metams dėl spartaus Irano vykdomo urano sodrinimo panaudoti kitokius instrumentus.

Izraelio generalinio štabo vadas Avivas Kochavis praėjusį mėnesį, anot žiniasklaidos, pareiškė, kad Izraelio kariuomenė ruošiasi būtinybei imtis karinių priemonių prieš mirtino priešo Irano branduolinį ginklavimąsi.

JAV vyriausybė ir Europos diplomatai teigė esantys nusivylę ligšiolinių derybų su Iranu Vienoje eiga. Jie kaltino Teheraną rimtumo stoka ir destruktyvia pozicija.

Iranas nuo pirmadienio pirmą kartą per penkis mėnesius vėl netiesiogiai derėjosi su JAV, kaip sušvelninti savo branduolinę programą, jei JAV atšauktų savo sankcijas Teheranui. Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Rusija ir Kinija tarpininkauja tarp susipriešinusių valstybių. Pokalbiai turėtų būti pratęsti kitą savaitę.

Mossad“ vadovas vyksta į JAV derybų dėl Irano

Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas Davidas Barnea sekmadienį turėtų vykti į Jungtines Valstijas derybų su šalies administracijos aukšto rango pareigūnais dėl Irano, skelbia laikraštis „The Times of Israel“.

Leidinys skelbia, kad, remiantis Izraelio žiniasklaidos pranešimais, D. Barnea sieks įtikinti JAV vadovybę su Teheranu nesudaryti tarpinio susitarimo, kuris nenumato visiško Irano sugrįžimo prie visų Jungtinio visapusio veiksmų plano dėl Irano branduolinės programos sąlygų laikymosi.

„Mossad“ direktorius taip pat sieks tarptautinės paramos griežtoms sankcijoms Iranui.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, D. Barnea taip pat pabrėš, kad jeigu ir pavyktų pasiekti susitarimą su Iranu, Izraelis nelaikys savęs juo susaistytu ir toliau priešinsis Teherano branduolinei veiklai. Be to, kaip tikimasi, Izraelio žvalgybos vadovas amerikiečiams pateiks naujos informacijos apie Irano branduolinę programą.

Vėliau į Jungtines Valstijas turėtų vykti ir Izraelio gynybos ministras Benjamin Gantzas. Jo vizito metu veikiausiai taip pat daugiausia dėmesio bus skirta Iranui.

D. Barnea anksčiau šią savaitę sakė, kad Irano branduolinės programos vystymo pobūdis aiškiai rodo, jog Teheranas siekia susikurti atominį ginklą. Jis taip pat pažadėjo, kad Iranas niekuomet neįgis branduolinio ginklo.

Pirmadienį Austrijos sostinėje buvo atnaujintos derybos dėl galimybės atgaivinti branduolinį susitarimą su Iranu, kurios buvo įšaldytos po ultrakonservatyvaus Irano prezidento Ebrahimo Raisi išrinkimo birželį.

Tačiau penktadienį pranešta, kad derybose skelbiama pertrauka, Europos diplomatams reiškiant „nusivylimą ir nerimą“ dėl naujausių Teherano pasiūlymų.

Pusiau oficiali iraniečių naujienų agentūra ISNA nurodė, kad derybos „veikiausiai“ bus tęsiamos pirmadienį, tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas perspėjo, kad pertrauka gali būti ilgesnė.

Izraelio spauda skelbia, kad Izraelis mano, jog dabartine pauze derybose siekiama paveikti jų eigą.

2015 metų susitarimo, formaliai vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu (JCPOA), tikslas yra užtikrinti, kad Iranas praktiškai negalėtų pasigaminti atominių ginklų, bet turėtų galimybę vykdyti civilinę branduolinę programą. Teheranas visuomet neigė, kad nori įgyti branduolinį arsenalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.