ES smerkia „politiškai motyvuotą“ Mianmaro demokratijos lyderės Aung San Suu Kyi įkalinimą

Europos Sąjunga pirmadienį pasmerkė Mianmaro valdančiosios chuntos teismo „politiškai motyvuotą“ sprendimą įkalinti nuverstą lyderę Aug San Suu Kyi ir pareiškė, kad tai yra „įžūlus žmogaus teisių pažeidimas“.

 Aung San Suu Kyi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aung San Suu Kyi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 4:47 PM

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pranešime 27 Bendrijos narių vardu sakoma, kad teismo nuosprendis Aung Suu Kyi byloje yra „dar vienas žingsnis teisinės valstybės sugriovimo link“.

„Europos Sąjunga griežtai smerkia šį politiškai motyvuotą nuosprendį, žymintį dar vieną didelį žingsnį atgal demokratijai Mianmare nuo 2021 metų vasario 1-osios karinio perversmo“, – pabrėžė J. Borrellis.

„Kariuomenės veiksmai rodo visišką panieką žmonių valiai, aiškiai išreikštai per 2020 metų lapkričio rinkimus“, – pridūrė jis.

„Būtina, kad Mianmaro karinė valdžia leistų Mianmarui greitai grįžti į demokratijos kelią“, – rašė J. Borrellis ir pagyrė Mianmaro žmones, atmetusius perversmą.

76 metų Aung San Suu Kyi yra suimta nuo vasario 1 dienos, kai generolai nušalino jos vyriausybę, užbaigdami dešimtmetį trukusį civilinį valdymą šioje Pietryčių Azijos valstybėje.

Nobelio taikos premijos laureatei taip pat pareikšta virtinė kitų kaltinimų dėl Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimo, korupcijos ir sukčiavimo rinkimuose, dėl kurių ji gali būti pasiųsta už grotų dešimtmečiams.

Pirmadienį teismas nušalintai civilinei lyderei skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę dėl prieš kariuomenę nukreipto kurstymo ir dar dvejus metus kalėjimo – už stichinių nelaimių įstatymo, susijusio su COVID-19, pažeidimą.

Buvusiam prezidentui Winui Myintui taip pat buvo skirta ketverių metų įkalinimo bausmė dėl tų pačių kaltinimų.

Vis dėlto vėliau Mianmaro chunta paskelbė, kad Aung San Suu Kyi ir Wino Myinto bausmės sutrumpinamos perpus – iki dvejų metų.

Bausmė nuverstiems lyderiams buvo sušvelninta iki dvejų metų, valstybinė televizija citavo chuntos lyderį Miną Aungą Hlaingą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.