Iranas sako esąs pasirengęs tęsti branduolines derybas, bet smerkia „kaltinimų žaidimą“

Iranas pirmadienį pareiškė esąs pasirengęs tęsti derybas dėl savo branduolinės programos, tačiau tik remiantis praėjusią savaitę Teherano pateiktais negalutiniais siūlymais, o Vakarų valstybes apkaltino vilkinant dialogą Vienoje.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas S.Khatibzadeh.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas S.Khatibzadeh.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 12:33 PM, atnaujinta Dec 7, 2021, 12:58 PM

Praėjusią savaitę šiitiška respublika po penkių mėnesių pertraukos sugrįžo į Austrijos sostinėje vykstančias tarptautines derybas, kuriomis siekiama atgaivinti 2015 metais sudarytą branduolinį susitarimą.

Trečiadienį Iranas pateikė du rezoliucijų juodraščius dėl JAV sankcijų panaikinimo ir su branduoline sritimi susijusių priemonių.

Tačiau savaitgalį Jungtinės Valstijos, taip pat Vienos derybose dalyvaujančios Europos šalys apkaltino Teheraną išsižadant savo pažadų.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas pareiškė, kad pateiktais pasiūlymais „atsisakoma bet kokių kompromisų, apie kuriuos Iranas buvo užsiminęs“ per ankstesnius šešis derybų ratus.

Pareigūnas apkaltino šiitišką respubliką pastangomis „pasiglemžti visus kompromisus, į kuriuos leidosi kiti, ypač JAV, o paskui prašyti dar daugiau“.

Pirmadienį į tokius kaltinimus sureagavo iraniečių užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Mūsų tekstai yra visiškai svarstytini“, – kalbėjo jis apie pasiūlymų projektus, teigdamas, kad kiti derybų dalyviai „nori žaisti kaltinimų žaidimą“.

„Natūralu, kad laukiame kitos šalies nuomonės dėl šių tekstų, taip pat norime išgirsti, ar jie turi realių [atsakomųjų] siūlymų, kuriuos galėtų mums pateikti raštu“, – pridūrė S. Khatibzadeh.

Penktadienį Vienoje baigėsi penkias dienas trukęs septintasis branduolinių derybų raundas. Delegacijos sugrįžo į savo šalių sostines, o kitą savaitę vėl turėtų nuvykti į Austriją.

S. Khatibzadeh nurodė, kad derybos turi atsinaujinti „savaitės pabaigoje“, bet detalių nepateikė.

Pirminį 2015 metų branduolinį susitarimą pasiekė Iranas, Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir JAV.

Šiuo dokumentu siekiama apriboti Irano branduolinę programą, kad šalis negalėtų pasigaminti atominio ginklo, mainais švelninant sankcijas Teheranui.

Tačiau paktas pradėjo byrėti 2018 metais, kai Jungtines Valstijas iš jo išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas, taip pat grąžinęs sankcijas Iranui. Tas žingsnis paskatino šiitišką respubliką palaipsniui nepaisyti apribojimų savo branduolinei programai.

Iranas visuomet tvirtino, kad jo branduolinė programa yra taiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.