Iš Viduržemio jūros ištrauktas nukritęs britų naikintuvas F-35

Specialistų komandos rado modernų JAV gamybos naikintuvą, kuris nukrito į Viduržemio jūrą pakilęs nuo Jungtinės Karalystės lėktuvnešio, trečiadienį pranešė NATO ir JK pareigūnai.

Pareigūnai detaliau nekomentavo operacijos dėl jos slapto pobūdžio. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Pareigūnai detaliau nekomentavo operacijos dėl jos slapto pobūdžio. (Asociatyvi nuotr.)<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 3:51 PM

„Viduržemio jūroje nukritusio JK naikintuvo F-35 ištraukimo operacijos sėkmingai baigtos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Britanijos gynybos ministerija.

Tuo metu NATO oro pajėgų vadavietė per „Twitter“ pranešė, kad „per iškėlimo operaciją teikė paramą NATO sąjungininkės Italija ir Jungtinės Amerikos Valstijos“.

Modernus JAV gamybos lėktuvas F-35B į jūrą nukrito lapkričio 17 dieną, kuomet kilo iš pagrindinio britų lėktuvnešio „HMS Queen Elizabeth“, šiam grįžtant iš misijos Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Denyje nufilmuotame vaizdo įraše, kurį paskelbė britų žiniasklaida, matyti, kaip lėktuvas lėtai juda rampa laivo pakilimo tako pabaigoje ir nukrenta į vandenį. Pilotas saugiai katapultavosi.

Antradienį specializuotas interneto leidinys „UK Defence Journal“ pranešė, kad įrašo nutekinimu įtariamas jūreivis buvo suimtas ir nuskraidintas atgal į Britaniją.

Pasak JK laikraščio „The Sun“, britų gynybos pareigūnai mano, jog ant vienos iš lėktuvo reaktyvinių variklių įsiurbimo angų buvo paliktas plastikinis dangtis, todėl orlaivis sudužo.

Lapkričio 22 dieną „HMS Queen Elizabeth“ tarnaujantys britų ir NATO pareigūnai naujienų agentūrą AFP patikino, kad pavyks ištraukti lėktuvo nuolaužas anksčiau, nei prie jų priartėtų specializuoti Rusijos laivai.

Pareigūnai detaliau nekomentavo operacijos dėl jos slapto pobūdžio.

Britanija iki šiol gavo iš JAV 21 naikintuvą F-35B; dauguma jų skirti dviem britų moderniems lėktuvnešiams – „HMS Queen Elizabeth“ ir „HMS Prince of Wales“. Kiekvienas lėktuvas kainuoja daugiau kaip 100 mln. eurų.

F-35B – vienas iš naikintuvų F-35 variantų – pasižymi gebėjimu greitai pakilti ir vertikaliai nusileisti. Tai penktosios kartos karo lėktuvas, galintis vykdyti įvairias misijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.