Mažą miestelį išgarsino seniūnas: dėl alkoholizmo nuolat atsiduria dėmesio centre

Vos 900 gyventojų turintis Želiazkovas jau keletą metų nuolat atsiduria Lenkijos žiniasklaidos dėmesio centre – šį nedidelį miestelį savotiškai garsina alkoholizmu sergantis seniūnas Sylwiuszas Jakubowskis.

Alkoholis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Girtas S.Jakubowskis nuolat įsivelia į skandalus, bet gyventojai jį palaiko.<br>„Facebook“ nuotr.
Girtas S.Jakubowskis nuolat įsivelia į skandalus, bet gyventojai jį palaiko.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2021-12-09 05:59

Nuo Didžiosios Lenkijos regiono sostinės Poznanės pusantro šimto kilometrų nutolusiame Želiazkove nėra jokių architektūros ar kraštovaizdžio perlų, bet dėl 62 metų seniūno elgesio miestelis žinomas plačiai.

Girtas S.Jakubowskis nuolat įsivelia į skandalus, dėl to jam keliamos teismo bylos ir skiriamos nuobaudos. Tačiau vietos žmonės per rinkimus vis vien už jį balsuoja.

Želiazkovo gyventojų paaiškinimas „nesvarbu, kad girtuoklis, užtat geras administratorius“ sukėlė net sociologų ir politologų susidomėjimą S.Jakubowskio fenomenu.

Susikūrė gerą įvaizdį

Jo karjera Želiazkove prasidėjo dar sovietmečiu, kai Poznanėje inžineriją studijavęs S.Jakubowskis tapo kandidatu į komunistų partiją. Ši padėjo 28 metų vyrui tapti Želiazkovo kolūkio direktoriaus pavaduotoju, o netrukus jis buvo paskirtas apylinkės seniūnu.

Pasibaigus komunizmo erai S.Jakubowskis Varšuvoje, padedamas senų pažinčių, vis išprašydavo lėšų miesteliui. Kai kitos seniūnijos merdėjo, Želiazkove buvo statomos sporto salės, tiesiama kanalizacija, asfaltuojami keliai, atnaujinami telekomunikacijos tinklai.

Tai padėjo pritraukti į seniūniją verslininkų, kurie čia statė žemės ūkio produktų sandėlius, įkūrė alaus ir degtinės gamyklas.

Vietiniai buvo dėkingi, kad iširus kolūkiui neliko be darbo, o geros permainos padėjo S.Jakubowskiui susikurti apsukraus ir ūkiško vadovo įvaizdį.

Tuo pat metu žmonės ėmė šnibždėtis, kad norint gauti darbą ar sutvarkyti kokius nors formalumus pas S.Jakubowskį reikia eiti su degtinės buteliu ir kartu jį išgerti. Kasdienybe tapo seniūno pavaldinių lakstymai į parduotuvę nupirkti alaus ir cigarečių.

S.Jakubowskis įvedė taisyklę svarbiausius pasitarimus rengti penktadienį po pietų ir po kelių valandų diskusijų sprendimus įtvirtinti bendromis vaišėmis.

Vieša paslaptimi tapo ir seniūno keliami skandalai namuose, dėl kurių žmona vėliau jį padavė į teismą kaltindama alkoholizmu ir brutalumu.

Tenka mokėti baudas

Lenkijos nacionalinėje žiniasklaidoje S.Jakubowskio pavardė pirmą kartą nuskambėjo prieš šešerius metus, kai į sutuoktuvių ceremoniją civilinės metrikacijos skyriuje seniūnas atvyko vos pastovėdamas ant kojų.

Sveikindamas jaunavedžius jis ėmė painioti jų vardus ir pavardes, o ceremoniją užbaigė pamiršęs užmauti žiedus.

Iškviesti policininkai seniūną nuvežė į ligoninę, ten jam nustatytas 2,4 promilės girtumas. S.Jakubowskis melavo, kad išgėrė po vestuvių ceremonijos, bet teismas už blogą pareigos vykdymą skyrė 110 eurų baudą.

Prieš dvejus metus S.Jakubowskį policija areštavo, kai jis ėmė garsiai necenzūriniais žodžiais įžeidinėti LGBT parado Kališo mieste dalyvius. Sudrausminti norėjusius policininkus seniūnas pradėjo stumdyti, pareigūnai jam užlaužė rankas, nusivedė į automobilį ir ten nustatė 1,9 promilės girtumą.

Už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasipriešinimą policininkams Želiazkovo seniūnui skirta 1,1 tūkst. eurų bauda. Jo susistumdymą su policininkais bei areštą per vakaro žinias parodė nacionalinė televizija.

S.Jakubowskis vengia žurnalistų, nes šie esą jį juodina. Dėl sukeltų skandalų seniūnas kaltina kitus: neva kai būna išprovokuotas, nesusivaldo, nes yra temperamentingas.

Teismo ekspertai psichologai ir psichiatrai savo išvadose vis dėlto patvirtino akivaizdžius priklausomybės nuo alkoholio požymius. Nuo šios ligos seniūnas gydėsi būdamas 40-ies, o dabar tvirtina save puikiai kontroliuojantis ir išgeriantis tik savaitgaliais.

„Seniūnijos gyventojai elgiasi tarsi priklausomybe sergantys alkoholiko šeimos nariai“, – tvirtino Želiazkove dirbanti anglų kalbos mokytoja Alicja Luczak.

Padėjo net vyskupas

Prieš dvejus metus S.Jakubowskis, kai žmona jį apkaltino sumušimu, vienintelį kartą atsidūrė areštinėje. Bet po kelių dienų seniūnas buvo paleistas, nes jį užsistojo Kališo vyskupas Edwardas Janiakas.

Aukšto dvasininko prašoma pareiškimą iš prokuratūros atsiėmė ir seniūno žmona.

Išėjęs į laisvę S.Jakubowskis pareiškė, kad tikėjosi vyskupo užtarimo ne vien todėl, jog yra doras katalikas, bet ir todėl, kad seniūnijos pinigais parėmė visų aplinkinių bažnyčių remontus.

Spėjama, kad skandalingiausias Lenkijos seniūnas pareigų nepraranda dėl neformalaus valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) palaikymo. S.Jakubowskis garsiai kritikuoja TTP nemėgstamus LGBT paradus ir peikia pabėgėlius.

Duodamas interviu valstybinei televizijai TVP S.Jakubowskis pasigyrė vienam juodaodžiui Italijoje pareiškęs, kad jei šis atvyks į Lenkiją, bus panaudotas vietoj asfalto keliui tiesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.