Šokiruojantys skaičiai: 2021 m. įkalintų žurnalistų skaičius – rekordinis

2021 metais visame pasaulyje įkalintų žurnalistų skaičius pasiekė naują rekordą, ketvirtadienį pranešė Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ), Kinijai ir Mianmarui tenka ketvirtadalis iš 293 už grotų pasodintų žiniasklaidos darbuotojų.

Spaudos lausvės varžymas.<br>123rf nuotr.
Spaudos lausvės varžymas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2021, 10:08 AM

Savo metinėje ataskaitoje CPJ išvardijo 50 žurnalistų, kalinamų Kinijoje, 26 – Birmoje, 25 – Egipte, 23 – Vietname ir 19 – Baltarusijoje. Pridėjus tuos, kurie kalinami Saudo Arabijoje, Irane, Turkijoje, Rusijoje, Etiopijoje ir Eritrėjoje, gruodžio 1 d. visame pasaulyje buvo įkalinti iš viso 293 žurnalistai, prieš metus jų buvo 280.

„Tai jau šešti metai iš eilės, kai CPJ užfiksuoja rekordinį skaičių žurnalistų, įkalintų visame pasaulyje“, – sakė grupės vykdomasis direktorius Joelis Simonas. „Žurnalistų įkalinimas už naujienų pranešimus yra autoritarinio režimo požymis“, – sakoma jo pareiškime.

Jau 40 metų CPJ smerkia žurnalistų žudymą, kalinimą, cenzūravimą, fizinį žalojimą ir grasinimus. „Liūdna matyti, kad metai iš metų sąraše yra daug šalių, tačiau ypač baisu, kad Mianmaras ir Etiopija taip žiauriai užtrenkė duris spaudos laisvei“.

Asociacija taip pat suskaičiavo, kad šiais metais visame pasaulyje buvo nužudyti 24 žurnalistai. Meksika „išliko žurnalistams pavojingiausia šalis Vakarų pusrutulyje – trys buvo nužudyti dėl reportažų, kitų šešių žmogžudysčių motyvai tiriami“, nurodė CPJ.

Indija taip pat aukštai sąraše – šiais metais ten žuvo keturi žurnalistai.

CPJ teigė, kad už grotų esančių žurnalistų skaičius rodo „didėjantį nepakantumą nepriklausomiems reportažams visame pasaulyje“. Ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į žurnalistus visame pasaulyje ribojančią aplinką, įskaitant įstatymus, taikomus žurnalistams Honkonge ir Sindziange, perversmą Mianmare, karą Etiopijos šiaurėje ir susidorojimą su opozicija Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.