Sulaikytas žinomas Baltarusijos žurnalistas S. Sacukas

Baltarusijos valdžios institucijos tęsia susidorojimą su nepriklausoma žiniasklaida – trečiadienį sulaikytas vieno populiaraus Baltarusijos naujienų portalo redaktorius, rašo „Euronews“.

Baltarusijos vėliava (asociatyvi nuotr.).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Baltarusijos vėliava (asociatyvi nuotr.).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-09 10:24

Naujienų portalo „Ježednevnik“ vyriausiasis redaktorius Sergejus Sacukas buvo sulaikytas po reido jo bute dėl kaltinimų kyšininkavimu, pranešė jo brolis. S. Sacukas šiuos kaltinimus neigia. Jei būtų nuteistas, jam grėstų 10 metų kalėjimo.

Trečiadienį taip pat užblokuota internetinė „Ježednevnik“ svetainė ej.by, kuri prieš tai turėjo apie 10 tūkst. skaitytojų.

„Žurnalistika tapo viena pavojingiausių profesijų Baltarusijoje, – naujienų agentūrai AP sakė Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininkas Andrejus Bastunecas. – Žodžio laisvės padėtis Baltarusijoje yra blogiausia visoje Europoje, valdžios institucijos atima iš piliečių galimybę pasiekti bet kokią alternatyvią informaciją.“

S. Sacuko vadovaujamas portalas aktyviai rašė apie protestus, įsiplieskusius po 2020 metų rugpjūtį šalyje vykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys pasmerkė kaip suklastotus. Šių rinkimų nugalėtoju pasiskelbęs autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka į tai sureagavo žiauriai susidorodamas su protestais, kurių metu buvo sulaikyta daugiau nei 35 tūkst. žmonių, o dar tūkstančiai buvo sumušti policijos.

S. Sacukas 2020 metų kovą buvo trumpam sulaikytas dėl kaltinimų kyšininkavimu, susijusių su jo portale paskelbtais metiniais verslo reitingais, tačiau jis neilgai trukus buvo paleistas ir nutrauktas prieš jį pradėtas tyrimas.

Anksčiau šį mėnesį jo portalas pradėjo naują projektą apie nepriklausomus žurnalistus ir aktyvistus, kuriuos Baltarusijos valdžios institucijos pripažino „ekstremistais“ ar „teroristais“.

S. Sacuko sulaikymas gali būti susijęs su naujuoju projektu, tačiau gali būti ir taip, kad „tiesiog atėjo jo eilė“, AP sakė S. Sacuko brolis. Jis pridūrė, kad pareigūnai konfiskavo jo turėtą elektroniką ir opozicijos naudojamą baltą-raudoną vėliavą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.