Pakistano talibai nutraukė paliaubas su vyriausybe

Pakistano Talibanas penktadienį atšaukė paliaubas su vyriausybe, paskelbtas padedant kaimyninio Afganistano talibams, o Islamabadą apkaltino pažeidžiant ugnies nutraukimo režimo sąlygas.

Pakistano talibai nutraukė paliaubas su vyriausybe.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pakistano talibai nutraukė paliaubas su vyriausybe.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-10 15:55

2007 metais susikūręs judėjimas „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), turintis bendrą istoriją su naujaisiais Afganistano valdytojais, bet veikiantis atskirai, Pakistane vykdė brutalaus smurto kampaniją.

Praėjus septyneriems metams po to, kai kariuomenė pradėjo rimtai kovoti su TTP, Islamabadas stengiasi neleisti šiai grupuotei susigrąžinti prarastų pozicijų, griežtosios linijos islamistams įsigalėjus kaimyniniame Afganistane.

Savo pareiškime TTP apkaltino saugumo pajėgas nužudžius keletą jos kovotojų ir pažeidus mėnesio trukmės paliaubas, turėjusias baigtis gruodžio pradžioje.

„Tokiomis aplinkybėmis ugnies nutraukimo pratęsti neįmanoma“, – pabrėžė TTP atstovas.

„Dabar Pakistano visuomenė turėtų spręsti, kas nesilaiko susitarimo“, – pridūrė jis.

Anksčiau naujienų agentūros AFP šaltiniai – Afganistane veikiantis aukšto rango TTP vadas, vyriausybės valdininkas ir saugumo pareigūnas – pareiškė, kad abi šalys susitarė pratęsti paliaubas.

Per derybas buvo paleista iki 100 kalinių.

„TTP pareiškimas mus nustebino“, – penktadienį AFP sakė valdininkas iš Pešavaro – miesto, esančio netoli atokių genčių teritorijų prie sienos su Afganistanu, kur aktyviai veikia TTP.

„Mūsų derybų grupės nariai buvo patikinti, kad paliaubos bus pratęstos“, – pažymėjo jis.

Pakistano premjeras Imranas Khanas spalį paskelbė, kad vyriausybė pirmą kartą nuo 2014 metų derasi su TTP. Palaikyti dialogą padėjo Afganistano Talibanas, rugpjūtį užgrobęs valdžią anapus sienos.

Derybos supykdė daugelį Pakistano gyventojų, prisimenančių brutalius išpuolius tokiose vietose kaip mokyklos, viešbučiai, bažnyčios ir turgavietės. Oficialiais duomenimis, tos atakos pareikalavo apie 70 tūkst. žmonių gyvybių.

TTP kovotojai pašovė ir būsimą Nobelio taikos premijos laureatę Malalą Yousafzą, kai ši lankė mokyklą savo gimtajame Svato slėnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.