Suomija įsigys iš JAV 64 naikintuvus F-35 pagal 10 mlrd. eurų sutartį

Suomija atnaujins savo senstančią karinių oro pajėgų techniką, įsigydama 64 universalius naikintuvus iš JAV bendrovės „Lockheed Martin“ pagal maždaug 10 mlrd. eurų vertės sutartį, penktadienį pranešė vyriausybė.

Suomija įsigys iš JAV 64 naikintuvus F-35<br>AP/Scanpix nuotr.
Suomija įsigys iš JAV 64 naikintuvus F-35<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-10 17:01, atnaujinta 2021-12-10 17:28

F-35 atitiko parengtumo, pramonės bendradarbiavimo ir kainos reikalavimus“, – per spaudos konferenciją sakė gynybos ministras Antti Kaikkonenas.

„Lyginant karinius pajėgumus, visa F-35 sistema geriausiai atitinka mūsų poreikius“, – pridūrė jis ir pridūrė, kad turi galvoje šių lėktuvų „kovinius, žvalgybos ir atsparumo parametrus“.

„Lockheed Martin“ dalyvavo konkurse kartu su savo varžove „Boeing“, Prancūzijos milžine „Dassault“, švedų „Saab“ ir naikintuvus „Eurofighter“ siūliusiu Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos konsorciumu.

Po šešerius metus trukusio konkursą, be kita ko, buvo patikrintos lėktuvų galimybės veikti arktinėmis sąlygomis. Naujieji naikintuvai iki 2030 metų pakeis dabar Suomijos naudojamus „F/A-18 Hornet“. Bendra orlaivių įsigijimo ir infrastruktūros modernizavimo kaina sieks apie 10 mlrd. eurų.

A. Kaikkonenas sutarties vertės nepaminėjo, bet Suomijos parlamentas pernai suteikė leidimą šiuo tikslu išleisti ne daugiau kaip 10 mlrd. eurų. Šis ginkluotės pirkimas bus brangiausias per Suomijos ginkluotųjų pajėgų istoriją.

Vyriausybė taip pat numatė skirti 10 mlrd. eurų naikintuvų techninei priežiūrai ir modernizavimui. Tikimasi, kad šie lėktuvai bus naudojami net iki 7-ojo dešimtmečio.

Tačiau kai kurie apžvalgininkai kaltino Suomiją per dideliu optimizmu dėl F-35A išlaikymo kaštų ir atkreipė dėmesį, kad vyriausybės numatyto biudžeto dalis vienam naikintuvui yra daugiau kaip perpus mažesnė negu skirta Šveicarijos, birželį taip pat nusprendusios pakeisti savo dabar naudojamus naikintuvus į F-35.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.