Talibanas: Kabule sprogus autobusui žuvo du žmonės

Afganistano sostinės Kabulo vakarinėje dalyje per penktadienį surengtus atskirus sprogdinimus žuvo du žmonės, dar keturi nukentėjo, pranešė Talibano vyriausybė.

Afganistano sostinės Kabulo vakarinėje dalyje per penktadienį surengtus atskirus sprogdinimus žuvo du žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Afganistano sostinės Kabulo vakarinėje dalyje per penktadienį surengtus atskirus sprogdinimus žuvo du žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 5:55 PM

„Du civiliai žuvo, o dar trys buvo sužeisti“, sprogus bombai mikroautobuse Kabulo Dašte Barčio rajone, žurnalistams pranešė talibų Vidaus reikalų ministerijos atstovas Sayedas Khosti.

„Per kitą sprogimą tame pačiame rajone buvo sužeista viena moteris“, – pridūrė jis ir patikslino, kad antruoju atveju taip pat sprogo bomba.

Atsakomybės už šiuos išpuolius kol kas niekas neprisiėmė.

Dauguma Dašte Barčio gyventojų yra šiitai hazarai, kurie jau daugelį metų yra džihadistų grupuotės „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K) smurto kampanijos taikinys.

Lapkritį per panašų sprogdinimą mikroautobuse Dašte Barčyje žuvo du žmonės, dar penki buvo sužeisti. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė IS-K.

Ši grupuotė taip pat pareiškė įvykdžiusi spalio 15 dieną mirtininko išpuolį šiitų mečetėje Kandahare. Tąsyk žuvo mažiausiai 60 žmonių, dešimtys nukentėjo.

Tas išpuolis buvo įvykdytas praėjus savaitei po kito aukų pareikalavusio sprogdinimo mečetėje šiaurinėje Kundūzo provincijoje. Tuomet žuvo per 60 žmonių, o atsakomybę irgi prisiėmė IS-K.

Talibanas žada sutriuškinti su juo besivaržančią sunitų ekstremistų grupuotę ir jau pradėjo ieškoti džihadistų naudojamų priebėgų, ypač šalies pietuose ir rytuose.

Penktadienį surengtas sprogdinimas autobuse yra pirmasis mirtinas išpuolis, apie kurį Talibanas pranešė per kelias pastarąsias savaites.

Visgi pastaruoju metu Kabule ne kartą griaudėjo sprogimai, kurie, talibų teigimu, nepareikalavo jokių aukų.

Talibanas į valdžią po dviejų dešimtmečių pertraukos grįžo rugpjūčio 15 dieną, ankstesnė vyriausybė liovėsi priešintis sukilėliams, einant į pabaigą JAV karių išvedimui iš Afganistano.

Anksčiau talibai valdė šalį 1996–2001 metais, kol jų režimas buvo nuverstas per Vašingtono vadovautą invaziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.