V. Putinas J. Bidenui prabilo apie „genocidą primenantį“ konfliktą Rytų Ukrainoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Rytų Ukrainoje tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų verdantis konfliktas „primena genocidą“.

Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 7:41 AM

Tai jis pareiškė tvyrant įtampai su Vakarais ir JAV prezidentui Joe Bidenui besiruošiant pokalbiams su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu bei kitų Rusijos pašonėje esančių šalių vadovais, susirūpinusiais dėl Kremliaus karinės agresijos.

„Turiu pasakyti, kad rusofobija yra pirmasis žingsnis genocido link“, – sakė V. Putinas, atsakydamas į klausimą per prezidentinės žmogaus teisių tarybos posėdį.

„Jūs ir aš žinome, kas vyksta Donbase“, – pareiškė jis, turėdamas galvoje rytinius Ukrainos Luhansko ir Donecko regionus, kur nuo 2014 metų Kijevo pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais.

„Tai tikrai primena genocidą“, – pridūrė V. Putinas.

Rusijos prezidentas yra ir anksčiau pareiškęs panašių palyginimų apie karą Rytų Ukrainoje, įskaitant 2015 ir 2019 metus.

Daugelis Ukrainos žmonių kalba ir ukrainietiškai, ir rusiškai, nors pietiniuose ir rytiniuose bei kai kuriuose centriniuose regionuose vyrauja rusakalbiai, ir tradiciškai jie buvo draugiškesni Rusijos atžvilgiu.

2014 metais per provakarietišką Maidano revoliuciją buvo nuverstas Maskvos remtas Ukrainos režimas.

Po to Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, o Kijevo pajėgos tebėra įsitraukusios į konfliktą su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje.

Kijevas kaltina Maskvą, kad ši į Ukrainos rytus siunčia karių ir ginklų, siekdama kurstyti konfliktą, jau pareikalavusį per 13 tūkst. gyvybių. Rusija tai neigia, nors įrodymai rodo priešingai.

JAV ir kitos Kijevo sąjungininkės pastarosiomis savaitėmis reiškia susirūpinimą, kad Rusija telkia karius palei Ukrainos sienas ir gali planuoti įsiveržimą į savo kaimynę.

Anksčiau šią savaitę J. Bidenas kalbėjosi su V. Putinu vaizdo ryšiu ir perspėjo Rusiją dėl skaudžių sankcijų, jei ši imsis karinių veiksmų prieš Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.