J. Assange'as kalėjime patyrė mikroinsultą, pranešė jo sužadėtinė

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, Jungtinės Karalystės teismuose kovojantis, kad nebūtų perduotas Jungtinėms Valstijoms, spalio pabaigoje patyrė mikroinsultą, pranešė jo sužadėtinė Stella Morris.

J. Assange'as kalėjime patyrė mikroinsultą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Assange'as kalėjime patyrė mikroinsultą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 2:01 PM

Pasak jos, tą dieną JAV vyriausybė apskundė teisėjos sprendimą blokuoti jo ekstradiciją.

„Jį reikia paleisti. Dabar“, – vėlų šeštadienio vakarą tviteryje parašė S. Morris – dviejų Assange'o mažamečių vaikų motina.

Savaitraštis „The Mail on Sunday“ pranešė, kad tai buvo trumpalaikis išemijos priepuolis, kurio metu laikinai sutrinka smegenų dalies aprūpinimas krauju.

Straipsnyje rašoma, kad po priepuolio 50 metų J. Assange'ui užkrito dešinysis vokas, jis prarado atmintį, jam pasireiškia neurologinių sutrikimų, todėl jis dabar vartoja vaistus.

Pasak savaitraščio, S. Morris nerimauja, kad jos sužadėtinį gali ištikti sunkesnis insultas, ir nuogąstauja, kad jis neišlaikys ekstradicijos proceso.

„Manau, kad šis nesibaigianti šachmatų partija, mūšis po mūšio, didžiulis stresas ir sukėlė Džuliano insultą spalio 27 dieną“, – pridūrė ji.

JAV siekia teisti J. Assange'ą dėl itin slaptų karinių dokumentų, susijusių su amerikiečių karais Afganistane ir Irake, paviešinimo „WikiLeaks“ 2010 metais.

Šių metų sausį Londono apygardos teismo teisėja blokavo 50-mečio ekstradiciją dėl rizikos, kad jis gali nusižudyti, jei bus perduotas JAV teisėsaugai.

Šis teisėjos spendimas sukėlė vilčių J. Assange'o šalininkams, tačiau penktadienį Londono apeliacinis teismas jį panaikino. Du apeliacinio proceso teisėjai priėmė JAV patikinimus, kad australas nebus laikomas itin griežto režimo federaliniame kalėjime ir gaus tinkamą gydymą.

J. Assange'o advokatai žada kreipsis į Aukščiausiąjį Teismą.

Advokatai, siekdami sustabdyti australo ekstradiciją, jau anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl ilgo kalinimo poveikio jo fizinei ir psichinei sveikatai.

J. Assange'as yra kalinamas nuo 2019 metų balandžio, kai buvo suimtas dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. Prieš tai jis septynerius metus praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kur 2012 metais paprašė prieglobsčio, kad išvengtų ekstradicijos dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais Švedijoje.

Švedija 2019 metų lapkritį nutraukė tyrimą dėl įtariamų lytinių nusikaltimų, nes nuo jų praėjo per daug laiko, bet J. Assange'as liko kalėjime. Sausį ekstradiciją blokavusi teisėja nurodė, kad J. Assange'as turi būti sulaikytas, kol bus išnagrinėtos visos galimos JAV apeliacijos, nes paleistas jis gali pabėgti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.