Vokietijos kancleris su Lenkijos premjeru aptars migracijos, energetikos, ES klausimus

Naujasis Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį po pietų atvyksta į Varšuvą, kur su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu kalbėsis apie migraciją, energetiką, Europos Sąjungos (ES) reikalus ir įtampą prie Bendrijos rytinių sienų.

Vokietijos kancleris O. Sholzas ir Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vokietijos kancleris O. Sholzas ir Lenkijos premjeras M. Morawieckis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 3:42 PM, atnaujinta Dec 12, 2021, 3:45 PM

Tai vienas pirmųjų O. Scholzo vizitų po to, kai trečiadienį jis buvo prisaikdintas kartu su koaliciniu ministrų kabinetu.

Lenkija aktyviai priešinasi dujotiekiui „Nord Stream 2“, padvigubinsiančiu rusiškų dujų tiesioginio tiekimo į Vokietiją apimtis. Pasak Varšuvos, dėl to Europa taps dar labiau priklausoma nuo tiekimo iš Rusijos.

Be to, Varšuva yra įsitraukusi į vis aštrėjantį ginčą su Europos Komisija, kuri atsisako skirti šaliai lėšų iš ES ekonomikos gaivinimo fondų, nes, anot Briuselio, vyriausybės vykdoma politika mažina teismų nepriklausomumą.

O. Scholzas ir M. Morawieckis taip pat ketina aptarti sudėtingus dvišalius santykius, kuriuos vis dar temdo su Antruoju pasauliniu karu susiję klausimai, ypač valdant dabartinei nacionalistinei Lenkijos vyriausybei.

Penktadienį Varšuvoje lankėsi naujoji Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock. Ji išreiškė Vokietijos paramą Lenkijai, uždariusiai savo rytinę sieną migrantams, kurie, kaip manoma, skatinami Baltarusijos vyriausybės, siekia nelegaliai patekti į ES.

Ministrė taip pat paragino humaniškai elgtis su pasienyje įstrigusiais migrantais.

Penktadienį M. Scholzas Paryžiuje susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o vėliau Briuselyje – su ES ir NATO pareigūnais.

Centro kairiųjų politikui O. Scholzui tapus devintuoju Vokietijos kancleriu po Antrojo pasaulinio karo, daugiausiai gyventojų ir didžiausią ekonomiką turinčioje ES valstybėje po 16 metų trukusio Angelos Merkel valdymo prasidėjo nauja era.

Naująją valdančiąją koaliciją sudaro O. Scholzo Socialdemokratų partija, žalieji ir verslui palanki Laisvoji demokratų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.